etna mandrarossa whie

Mandrarossa Sentiero delle Gerle Etna Bianco DOC 2019

Smakbeskrivning

Vulkaniska viner är trendiga, inte minst de sicilianska Etnavinerna. Carricante mognar sent och kännetecknas av en hög syra, rika mineraler och friskhet. Färgen är halmgul och lätt gyllene. Doften angenäma toner av gula frukter, vita blommor och fläder. Smaken fyllig och smakrik med friska mineraler och lätt citrus och eftersmaken välbalanserad med harmonisk syra.

Sentiero delle Gerle Etna Bianco DOC är ett förträffligt fiskvin, utmärkt till alla sorters skaldjur, men också till mildare ostar, fågel och asiatiska rätter. Vinet är färdigt att drickas och bör serveras väl kylt, 10–12 °C.

Detta vin är veganvänligt.

Mandrarossa

Mandrarossa grundades i slutet av 1950-talet då ett antal vinbönder i Menfi gick samman och skapade ett kooperativ som skulle öka gruppens möjligheter. Vinodlingen och hela Sicilien var under efterkrigstiden hårt drabbat av emigration, fattigdom och ett miserabelt fungerande lokalsamhälle. Vinodlingen var undermålig och produktionen mest inriktad på enkla bordsviner och bulkviner som skeppades till fastlandet för att användas till produktionen av vindrinkar som Martini och Campari. I dag ingår Mandrarossa i det stora kooperativet Settesoli med fler än 2 000 medlemmar.

Sicilien är en mycket intressant vinregion. Mängder av jordmåner, skiftande klimat och det isolerade geografiska läget har givit upphov till ett mycket stort antal druvsorter som endast odlas på Sicilien. I dag är flera av dessa hotade av internationella och högavkastande druvor. Detta har fått Mandrarossa att lyfta fram Siciliens vinhistoriska arv och lansera öns traditionella och säregna druvor i en serie de kallar Rediscovering Stories.

Sicilien

Sicilien är en fascinerande vinregion. I söder delar ön breddgrad med Tunisien och Algeriet, varma ökenvindar drar in med hetta och sand från Sahara. Tidvis blåser en råkall scirocco och i norr sträcker sig bergen 3 000 meter upp över havet. Allra högst når Etna, Europas mest aktiva vulkan som nästan årligen får utbrott. Trots att ön är mindre än Småland har Sicilien mycket varierade förutsättningar för vinodling.

  • Sicilien är den region i Europa som har flest unika och inhemska druvsorter
  • Etnavinerna kännetecknas av rika mineraler och friskhet
  • Den sicilianska vinodlingen är i stort sett fri från skadeinsekter och mjöldagg.

Vinet

Sentiere Delle Gerle Etna Bianco DOC görs av den gröna druvan Carricante. Det är en så kallad Etna-druva. Druvans ursprung är oklart, men i den nästa svarta lavajorden med höga halter aska och pimpsten, högt upp utmed vulkanens östsida, odlas Carricante sedan minst 300 år. Sentiere Delle Gerle Etna betyder Gerle-vägen nedför Etna. Förr i tiden sköttes bergsodlingarna av kvinnorna. De bar ner druvorna i en speciell packkorg, en så kallad Gerle. För att kvinnorna skulle synas långt på stigen nedför berget bar de röda förkläden och blå hättor. Dessa kvinnor har konstnärinnan Nancy Rossi valt att avbilda och hylla på vinets etikett.

Carricantedruvan kommer sannolik från området kring staden Catania strax söder om Etna. Druvan är en naturlig korsning med okända föräldrar. Den förekommer ofta i blandningar och odlas i regel som buskvin.

Druvsort: 100 % carricante
Jordmån: 100 % vulkanisk
Odlingssätt: Buskvin uppbundet i spaljéer
Odlingsläge: Sydöst-sluttning
Skördetid: Andra halvan av september
Vinifiering: Druvorna pressas försiktigt. Endast den första musten används. Vinet får sedan jäsa i 25–30 dagar i låg temperatur, 12–15 grader
Lagring: 13–15 månader på ståltank vid 14 grader

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vingård på sicilien

Mandrarossa bildades i slutet av 1950-talet när flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka emigrationen från efterkrigstidens svårt drabbade och fattiga Italien.  Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. Sedan starten har Mandrarossa varit en del av Settesoli som är en av Europas största vinproducenter. Mandrarossas…

en flaska fiano vitt vin från sicilien
Nyhet

Mandrarossa Fiano 2022 (Si)

Mandrarossa Fiano är ett halmgult, lätt grönaktigt vitt vin. Doften är blommig med toner av jasmin, basilika och...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska grillo från sicilien vin från mandrarossa

Mandrarossa Grillo 2021 (Si)

Grillo Costadune är ett elegant och kryddigt vitt vin med doft av persikor, passion- och grapefrukt och inslag av...
Pris: 129:- (75 cl)

Inspiration

grillat kött med grönsaker och en flaska vin

Grillad biff och champinjoner med melon- och ricottasallad

Sicilien nigab

Sicilien – medelhavets solmogna viner

korv och kött på tallrik med vinflaska

Fläskracks och salsiccia med bulgursallad och balsamtomater

Etna vulkanen på Sicilien med vingårdar

Etna – Italiens mest aktiva vulkan – och vinodling

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2022 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2022 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close