Mandrarossa Zibibbo Secco Costadune 2018

Mandrarossa Zibibbo Secco Costadune 2018

Vitt vin Artikelnummer: 77505
75 cl | 125:-

Smakbeskrivning

Zibibbo Secco Costadune har samma friskhet och arom som sitt berömda syskon, den aromatiska muscatdruvan. Det är ett vitt vin med generösa dofter av mandel, aprikos och apelsinblommor. Smaken är mineralrik med tydlig citrus, persika och blommig fläder, den har en behaglig syra och en liten ton av sälta.

Det är ett förträffligt sällskapsvin som också passar mycket bra till fisk och skaldjur. Vinet är färdigt att drickas och bör serveras runt 12 grader.

Detta vin är veganvänligt.

Mandrarossa

Mandrarossa grundades i slutet av 1950-talet då ett antal vinbönder i Menfi gick samman och skapade ett kooperativ som skulle öka gruppens möjligheter. Vinodlingen och hela Sicilien var under efterkrigstiden hårt drabbat av emigration, fattigdom och ett miserabelt fungerande lokalsamhälle. Vinodlingen var undermålig och produktionen mest inriktad på enkla bordsviner och bulkviner som skeppades till fastlandet för att användas till produktionen av vindrinkar som Martini och Campari. I dag ingår Mandrarossa i det stora kooperativet Settesoli med fler än 2 000 medlemmar.

  • Mandrarossas vingårdar ligger längs kusten på den sydvästra delen av ön
  • Man bedriver en betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter
  • Södra kusten är ett böljande landskap med stor variation som skapar olika förutsättningar, jordmåner, skiftningar i solljus, bördighet och smaker
  • Många av Mandrarossas vinodlare är unga, välutbildade arvtagare som tagit över sina föräldrars odlingar

Sicilien

Sicilien har ett 50-tal druvsorter som mer eller mindre enbart odlas på Medelhavsön vid Italiens stövelspets. Förutsättningarna för att odla vin på Sicilien varierar stort. I söder drar sciroccon från Sahara in med höga temperaturer, lössjord och sand, men tidvis blåser också salta, fuktiga havsvindar. I öster har vulkanen Etna byggt upp en helt unik jordmån med aska, lava och pimsten och i väster finns den berömda röda lerjorden som säkra källor påstår att Adam en gång skapades utav – åtminstone om man frågar de många fromma sicilianarna. I detta varierade landskap finns möjligheter att odla mängder med olika typer av vin.

Här kan du läsa mer om Sicilien.

Vinet

Druvan Zibibbo kallas också ”Muscat of Alexandria” och har ett afrikanskt ursprung. Den odlas sparsamt i Italien och Spanien och är en av de typiska sicilianska druvorna.

Terroir: Vingårdarna ligger på kullar, med lerjord av medium textur, som sträcker sig längs södra kustbandet med söderläge. Altitud 100-300 meter över havet. Odlingstäthet 4300-4700 vinrankor/ha och man använder uppbindningsmetoderna espalier och guyot.

Druvsort: 100% Moscato d’Alessandria

Skördetid första veckan i september.

Vinifiering: Druvorna till Zibibbo Secco Costadune genomgår så kallad cryomaceration (skal kontakt), vilket innebär att krossade druvor ligger kallt i 4-6 timmar (5-8°C) och själva urlakningen ökar mängden av druvegna aromämnen i vinet, s.k. primäraromer. Efter cryomaceration förflyttas enbart musten till rostfria ståltankar för alkoholjäsning i 15-20 dagar med en temperatur på 16-18°C. Det färdiga vinet lagras därefter i fyra månader på rostfria ståltankar innan buteljering

Vinmakare: Domenico de Gregorio

Läs mer
ARTIKELNUMMER: 77505
PRIS: 125:-
VOLYM: 75 cl
ALKOHOL: 12%
LAND: Italien
REGION: Sicilien
PRODUCENT: Mandrarossa
PRESSBILD: Ladda ner

Mandrarossa bildades i slutet av 1950-talet när flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka emigrationen från efterkrigstidens svårt drabbade och fattiga Italien.  Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. Sedan starten har Mandrarossa varit en del av Settesoli som är en av Europas största vinproducenter. Mandrarossas…

Mandrarossa Bertolino Soprano

Mandrarossa Bertolino Soprano Bianco 2017 (It)

Pris: 229:- (75 cl)
Mandrarossa Terra del Sommaco

Mandrarossa Terre del Sommacco Rosso 2016 (It)

Mandrarossa Terre del Sommaco är ett purpurrött vin. Doften är generöst mustig med röda bär, kryddor och örter. I...
Pris: 249:- (75 cl)

Inspiration

Asiatisk fiskoppa
Fisk

Asiatisk fisksoppa

Färska vårrullar med sötstark dippsås
Vegetariskt

Färska vårrullar med sötstark dippsås

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close