Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Zibibbo Secco Costadune har samma friskhet och arom som sitt berömda syskon, den aromatiska muscatdruvan. Det är ett vitt vin med generösa dofter av mandel, aprikos och apelsinblommor. Smaken är mineralrik med tydlig citrus, persika och blommig fläder, den har en behaglig syra och en liten ton av sälta.
Det är ett förträffligt sällskapsvin som också passar mycket bra till fisk och skaldjur. Vinet är färdigt att drickas och bör serveras runt 12 grader.
Detta vin är veganvänligt.
Mandrarossa grundades i slutet av 1950-talet då ett antal vinbönder i Menfi gick samman och skapade ett kooperativ som skulle öka gruppens möjligheter. Vinodlingen och hela Sicilien var under efterkrigstiden hårt drabbat av emigration, fattigdom och ett miserabelt fungerande lokalsamhälle. Vinodlingen var undermålig och produktionen mest inriktad på enkla bordsviner och bulkviner som skeppades till fastlandet för att användas till produktionen av vindrinkar som Martini och Campari. I dag ingår Mandrarossa i det stora kooperativet Settesoli med fler än 2 000 medlemmar.
Sicilien har ett 50-tal druvsorter som mer eller mindre enbart odlas på Medelhavsön vid Italiens stövelspets. Förutsättningarna för att odla vin på Sicilien varierar stort. I söder drar sciroccon från Sahara in med höga temperaturer, lössjord och sand, men tidvis blåser också salta, fuktiga havsvindar. I öster har vulkanen Etna byggt upp en helt unik jordmån med aska, lava och pimsten och i väster finns den berömda röda lerjorden som säkra källor påstår att Adam en gång skapades utav – åtminstone om man frågar de många fromma sicilianarna. I detta varierade landskap finns möjligheter att odla mängder med olika typer av vin.
Här kan du läsa mer om Sicilien.
Druvan Zibibbo kallas också ”Muscat of Alexandria” och har ett afrikanskt ursprung. Den odlas sparsamt i Italien och Spanien och är en av de typiska sicilianska druvorna.
Terroir: Vingårdarna ligger på kullar, med lerjord av medium textur, som sträcker sig längs södra kustbandet med söderläge. Altitud 100-300 meter över havet. Odlingstäthet 4300-4700 vinrankor/ha och man använder uppbindningsmetoderna espalier och guyot.
Druvsort: 100% Moscato d’Alessandria
Druvorna skördas för hand första veckan i september.
Vinifiering: Druvorna till Zibibbo Secco Costadune genomgår så kallad cryomaceration (skal kontakt), vilket innebär att krossade druvor ligger kallt i 4-6 timmar (5-8°C) och själva urlakningen ökar mängden av druvegna aromämnen i vinet, s.k. primäraromer. Efter cryomaceration förflyttas enbart musten till rostfria ståltankar för alkoholjäsning i 15-20 dagar med en temperatur på 16-18°C. Det färdiga vinet lagras därefter i fyra månader på rostfria ståltankar och tre månader på flaska.
Vinmakare: Domenico de Gregorio
Läs merMandrarossa bildades i slutet av 1950-talet när flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka emigrationen från efterkrigstidens svårt drabbade och fattiga Italien. Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. Sedan starten har Mandrarossa varit en del av Settesoli som är en av Europas största vinproducenter. Mandrarossas…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.