en flaska vitt vin från loire med grej i glaset

Marcel Martin Haut-Poiteau 2021

Smakbeskrivning

Marcel Martin Haut-Poiteau 2021 påminner om de stora Loirevinerna Sancerre och Pouilly Fumé. Färgen är halmgul med gröna stråk. I doften möter citrus, grapefrukt och en uppfriskande syra. Smaken drar mer åt exotiska frukter som mango och persika. Där finns också örtiga toner, svarta vinbär, ros, viol och en lätt kryddnejlika. Avslutningen är behaglig och balanserad med en knappt förnimbar rökton och lätta mineraler.

Passar till

Marcel Martins Haut-Poiteau 2021 passar precis som många franska sauvignon blanc-viner mycket bra till skaldjurs- och fiskrätter. Prova det exempelvis till Toast Skagen. Vinet går också utmärkt till bouillabaisse, sushi och sallader med getost. Perfekt till en Caesarsallad. Vinets citrustoner gör det angenämt till asiatisk mat och mer kryddiga rätter, men också till grillad fisk, kyckling eller lamm. Färdigt att drickas nu, men kan lagras upp till fem år. Bör serveras kylt, runt 12 grader.

Korta fakta

Ursprung. Frankrike, Loiredalen, Haut-Poiteau
Producent: GCF Group
Vineri: Marcel Martin
Druva: 100 % sauvignon blanc
Övrigt: Glutenfitt, innehåller svaveldioxid, animaliskt

Gott att veta

Loiredalen delas in i tre klimatområden i väst-östlig riktning där det kallaste området ligger närmast Atlanten. De främsta vinerna odlas längre inåt landet där klimatet är varmare och mindre fuktigt. De östligaste delarna brukar kallas Övre Loire och är känt för sina vita viner i världsklass. Mest berömda är vinerna från Sancerre och Pouilly Fumé. Haut-Poiteau är ett område norr om Poitier i den sydöstra delen av Loire. Haut-Poiteau har varit välkänt för sina högklassiga viner i århundraden men blev inte DOC-klassat förrän 2011. I Haut-Poiteau odlas vin på virka 7 000 hektar och just sauvignon blanc är något av en signaturdruva. Klimat och jordmån påminner om Sancerre och området omfattar drygt 30 kommuner. Vineriet Marcel Martin är särskilt kända för sina vita viner, särskilt från Sancerre och för sin cremant, som fått pris som Frankrikes främsta. I dag buteljerar Marcel Martin ett 60-tal olika viner, mestadels från Loire. Vineriet är ganska ungt och grundades 1994. Idag ägs det av stora Les Grands Chais de France (GCF Group) som grundades 1979 i Alsace av den då 23-årige Joseph Helfrich. Från en mycket liten verksamhet har GCF vuxit till att bli Frankrikes största familjeägda vinföretag. I dag är GCF en ledande producent i Alsace, Jura, Rhône, Languedoc, Bordeaux, Val de Loire, Bourgogne och Provence. Familjen Helfrich äger 75 vingods, mestadels i Frankrike men också i Spanien och Chile, och har vinodlingar på sammanlagt 3 600 hektar. Företaget har 3 300 anställda världen över och omsätter närmare 1, 5 miljarder euro. Uppskattningsvis tillverkar GCF 150 miljoner liter vin årligen.

  • Jordmånen i Haut-Poiteau är mestadels kalkrik lera som ger mineralrika viner
  • Loiredalen anses vara ursprunget för sauvignon blanc-druvan
  • Haut-Poiteau har lite nederbörd och fler soltimmar än övriga Loire
  • Odlingarna ligger på 80 – 120 meter över havet
  • GCF:s stora varumärke J.P. Chenet är världens mest sålda franska vin
  • GCF:s ägare Joseph Helfrich är känd för sin frispråkighet och är en tacksam person att intervjua för franska journalister
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ett bord med glas med rosevin och tallrikar med mat

Les Grands Chais de France

Mer om producenten

Les Grands Chais de France, eller GCF Groupe, grundades 1979 av den då 23-årige Joseph Helfrich. Den unge Helfrich gjorde en enastående karriär. Han började som vinhandlare i Alsace med 5 000 franc på fickan, strax därpå satte han igång med vintillverkning. I dag äger familjen Helfrich 75 vingods, mestadels i Frankrike men också i Spanien och Chile, med sammanlagt 3 600 hektar odlingar. Företaget har 3 300 anställda…

en flaska vitt vin från nya zeeland

Kia Ora 2022

Smakbeskrivning Kia Ora har en blekgul, nästan vit färg, och dofter av krusbär, tropiska frukter, mango och...
(75 cl)
en flaska rosévin

Château Gigery 2021 Côtes de Provence (C)

Château de Gigery är ett torrt och svagt färgat rosévin med viloetta och rosenröda stråk. Doften är rik på...
Pris: 149:- (75 cl)

Inspiration

en karta över loires vindistrikt

Loire – slottens och vinernas dal

sauvignon blanc vingård vinstock druvor

Sauvignon blanc – som en daggfrisk sommarmorgon

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2022 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2022 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close