Barón de Chirel Verdejo Vinas Centenarias

Marqués de Riscal Barón de Chirel Verdejo Viñas Centenarias 2018

Smakbeskrivning

Vinet har en gyllengul färg. Doften är stor, intensiv och mycket komplex med inslag av persika, fläder och bivax. Smaken är mycket koncentrerad och kryddig med intensiv syra och komplexa aromer av persika, valnötter och bivax. Den mycket långa eftersmaken har perfekt balans mellan frukt, syra och en lätt antydan av fatkaraktär. Vinet visar nu upp lite mognad, men kan sparas i 10-15 år till för att utveckla de riktigt djupa verdejo-aromerna.

Vinet

Baron de Chirel Verdejo Viñas Centenarias är ett helt unikt vin, gjort på druvor från vinrankor som planterades för mer än 100 år sedan. Dessa vinrankor är inte ympade på amerikanska rotstockar, utan har klarat sig från angrepp av vinlusen tack vare en kombination av en jordmån där vinlusen inte trivs, och det faktum att vingårdarna ligger mycket långt från andra vinodlingar. Vingårdarna ligger på närmare 900 meters höjd i Aldenueva del Codonal och Aldehuela i Segovia utanför DO Rueda. Detta gör att vinet klassas som Vino de la Tierra de Castilla y Leon.

De mycket gamla vinstockarna växer som små knotiga buskar längs med marken, vilket gör att skörd för hand är det enda möjliga. Druvorna plockas i korgar med max 20 kilo i och transporteras sedan till vineriet i Rueda, där de sorteras två gånger – först de hela klasarna och sedan sorteras eventuellt dåliga druvor bort. Druvorna krossas och endast den must som rinner av utan pressning används till Baron de Chirel Verdejo Viñas Centenarias.

Vinet jäses sedan på stora ekfat (2-3 000 liter) av ek från den österrikiska tunnbindaren Stockinger, vars fat brukar kallas ”vinmakarens stradivarius”. Faten är gamla, för att bara ge en lätt fatkaraktär, och vinet får ligga på fällningen i åtta månader after jäsningen för att extrahera komplexitet, fyllighet och nötighet. Vinet buteljeras sedan för vidare mognad på flaska.

Årgången

Efter en rad mycket varma år kom 2018 med välbehövlig svalka till de flesta delar av Spanien. Detta gällde särskilt Castilla y Leon, som producerade eleganta och friska viner, i betydligt bättre balans än årgångarna innan. Den officiella klassificeringen i angränsande Rueda (som Baron de Chirel alltså inte är klassat som) är muy bueno (mycket bra), det vill säga fyra på en femgradig skala.

Marques de Riscal

Marqués de Riscal har mer än någon annan producent förnyat och förändrat vinvärlden, inte bara i Rioja, där företaget har sin hemvist. Marqués de Riscal har också förvandlat Spanien och området Rueda till en betydande producent av vita viner där Riscal Rueda är ett av de främsta signaturvinerna.

I slutet av 1960-talet började Marqués de Riscal studera förutsättningarna för att producera ett klassiskt vitt vin i Spanien. Man analyserade mycket noggrant landets vinregioner och slutligen fann man vad man sökte på den spanska centralplatån, i Rueda där man tidigare mest hade odlat sherryliknande viner. 1972 grundade Riscal den första vingården för vita druvor i distriktet, man valde den inhemska sorten verdejo som i stort sett bara finns i Rueda. Något år senare införde man också sauvignon blanc. Resultatet blev magnifikt och vinerna så framstående att Rueda blev ursprungsbetecknat 1980. Sedan Marqués de Riscal visat att Spanien är en utmärkt plats för att odla vita viner har många fler vingårdar etablerats, men Riscal är alltjämt den största.

Druvan verdejo

Verdejo är en unik druva för Rueda, och trots dess dramatiskt ökade popularitet under de senaste 25 åren odlas den fortfarande knappast utanför Rueda och dess närmaste omgivningar. Men där har den å andra sidan odlats mycket länge, troligtvis i mer än 1 000 år, och är därigenom perfekt anpassat till inlandsklimatet med kalla vintrar och heta somrar. Verdejo ger viner med frisk syra, koncentrerad frukt och tydliag aromer av svarta vinbärsblad, fläder och citrus. Något påminnande om sauvignon blanc, men bra verdejo har alltid en aromatisk kryddighet som är helt egen för druvsorten. Som Baron de Chirel Verdejo Viñas Centenarias visar kan gamla vinstockar med verdejo ge sagolikt koncentrerade viner!

Fakta

Vinmakare: Luis Hurtado de Amézaga
Druvor: 100% verdejo
Årgången: 2016 var mycket varm, och gav viner med stor koncentration och komplexitet
Vinstockar: över 100 år gamla
Jordmån: granit
Alkohol: 14%
Totalsyra: 5,8 gr/l
Socker: 2 gr/l

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vingård med riscal och hotellet i rioja

Marqués de Riscal

Mer om producenten

Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste…

en halvflaska marques de riscal

Marqués de Riscal Reserva 2018 – halvflaska (Ri)

Marqués de Riscal Reserva har många av de typiska smakerna som vi förknippar med riojaviner. Här finns vaniljen...
Pris: 89:- (37,5 cl)
flaska vitt vin från rueda
Ekologisk

Marqués de Riscal Rueda 2021 – halvflaska (Sp)

Doften är mycket frisk och fruktig med inslag av fläder, lindblom och kamomill. Smaken är torr och frisk av gröna...
Pris: 64:- (37,5 cl)

Inspiration

grillad fisk med potatismos på en tallrik

Halstrad gösfilé med jordärtskockspuré

Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

rioja vin nigab karta

Rioja – en kärlekshistoria

tempraillo_vingård_skylt

Tempranillo – ”kär druva har många namn” – Spaniens nationaldruva

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2022 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2022 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close