en flaska riscal vitt vin

Marqués de Riscal Getariako Txakoli 2020

Smakbeskrivning

Getariako Txakoli 2019 har en fin gröngul färg med dofter av, päron, äpple, grapefrukt och honung. Där finns också flera örtiga inslag. Smaken är väldigt fräsch med integrerad syra och utvecklad kropp. Eftersmaken är aromatisk och mycket lång.

Passar till

Getariako Txakoli 2019 passar till alla sorters skaldjur, till vitt kött, ostar och fet mat. Det är det typiska vinet till pintxos och dricks på barer över hela Baskien. Getariako Txakoli är ett underbart sommarvin med en fräschör som friskar upp före maten och till desserter, eller som i Baskien, över ett samtal om mat, fotboll och ännu mera mat. Bör serveras kylt 8–10 grader.

Kort om Txakolina och Marqués de Riscal

Baskien är känt som ett av världens främsta gastronomiska resmål. Hit till Biscayabuktens södra strand vallfärdar gastronauter från världens alla hörn, och många menar att köket här är bättre än någon annanstans. Vinerna från Baskien är inte lika kända, de bländas ofta ner av den storslagna maten. Men det finns undantag. Det lokala vinet Txakoli till exempel. Getariako Txakoli 2019 från Marqués de Riscal är ett utsökt exempel på detta trendiga kultvin.

Txakolina är en D.O. som ligger vid kusten i provinsen Gipuzkoas, ca 30 km väster om San Sebastian. Det är ett bedövande vackert landskap med böljande kullar och gröna dalar där Pyrenéerna kastar sig mot Atlanten. Som vinregion är det Spaniens minsta. De små odlingarna ligger runt småstäderna Getaria och Zarautz och kring fiskebyarna utmed kusten. Området har ett milt klimat påverkat av Atlanten, med hög årsmedeltemperatur och riklig nederbörd. Odlingarna ligger ofta längs branta sluttningar i soliga och väldränerade lägen nära kusten där havet skyddar mot vårfrost och sommarhetta. Jordmånen består i huvudsak av lera och sand. Endast två inhemska druvsorter är tillåtna, den gröna hondarrabi zuri som nästan helt dominerar produktionen och den blå hondarrabi beltza.

Txakoli (uttalas tja-koli) är ett urtypiskt baskiskt vin som på senare år blivit trendigt på många håll i världen. Det är ett uppfriskande, torrt och ofta lätt mousserande vin som nästan bara dricks i Baskien. Ofta som aperitif eller tillsammans med pintxos. Txakoli går att lagra, men dricks ofta ungt. Txakoli görs huvudsakligen på den lokala gröna druvan hondarribi zuria, men även blå druvor och rosé förekommer.

Som en av de allra äldsta och mest betydande producenterna i Rioja är det förståeligt att Marqués de Riscal inledde ett samarbete med odlare i närbelägna Baskien. Marqués de Riscals Txakoli kommer från gården Upaingoa i byn Oñati vid foten av berget Aloña 60 kilometer från havet. Druvorna till Getariako Txakoli 2019 kommer från 12 år gamla vinstockar, de har skördats för hand för att därefter kallpressats och fått jäsa temperaturkontrollerat på ståltank tillsammans med sin fällning.

Korta fakta

Ursprung: Spanien, Baskien, Txakolina D.O.
Vingård:  Upaingoa i Oñati i Guipuzcoa
Kategori: Txakoli
Odling: Spalje
Druvor: 100 % hondarrabi zuri
Syrahalt: 4,8 %
pH: 3,29
Restsocker: < 2 g/liter
Övrigt: Vinet har inte klarnats, enbart filtrerats vid buteljeringen

Kort om Marques de Riscal

Don Camilo Hurtado de Amézaga Marques de Riscal är onekligen ett namn med klang. Han var diplomat, journalist, fritänkare, vinodlare och vivör. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta det franska sättet att göra vin till Rioja. Han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat cabernet sauvignon, merlot och pinot noir, planterades utanför den lilla byn Elciego. Med nya metoder, moderna vinpressar, ny sorteringsteknik, fransk jäsmetodik och inte minst lagring på ekfat kom Marques de Riscal att lägga grunden till en mer kvalitetsinriktad odling i Rioja. Tidigare hade traktens viner mest lagrats på lerkrus. I dag är ekfatslagring Riojas signum. Marques de Riscal ägs alltjämt av släktingar till grundaren och i de mörka källarvalven, i det som kallas katedralen, lagras 10 000-tals viner. De vaktas av spindlar, flaskorna är invävda av spindelnät och täckta av svarta mögelsvampar. I många fall är de långt över hundra år gamla.

  • Txakoli är en basisk nationaldryck, som mestadels dricks ungt
  • Txakoli ska av tradition hällas upp i en vid båge med armen högt över huvudet
  • Marques de Riscal ligger i Alavesa, den del av Rioja som tillhör Baskien
  • Baskien är världen mest stjärntäta Michelinområde och Marques de Riscal har en egen restaurang med Michelinstjärna
  • Txakoli är ett trendigt vin som blir alltmer populärt och exporteras till fler och fler länder.
  • Den 17 januari firas årligen Txacoli-dagen i Baskien

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vingård med riscal och hotellet i rioja

Marqués de Riscal

Mer om producenten

Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste…

en halvflaska marques de riscal

Marqués de Riscal Reserva 2018 – halvflaska (Ri)

Marqués de Riscal Reserva har många av de typiska smakerna som vi förknippar med riojaviner. Här finns vaniljen...
Pris: 89:- (37,5 cl)
flaska vitt vin från rueda
Ekologisk

Marqués de Riscal Rueda 2021 – halvflaska (Sp)

Doften är mycket frisk och fruktig med inslag av fläder, lindblom och kamomill. Smaken är torr och frisk av gröna...
Pris: 64:- (37,5 cl)

Inspiration

en tallrik med havskatt

Grillad havskatt, vitvinssås, fänkål och dillolja

Sallad Nicoise

Sallad Nicoise

Asiatisk fiskoppa

Asiatisk fisksoppa med pak choi och kokosmjölk

tecknad bild av vtvinsflaskor

Hur gör man vitt vin?

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2022 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2022 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close