Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Getariako Txakoli 2019 har en fin gröngul färg med dofter av, päron, äpple, grapefrukt och honung. Där finns också flera örtiga inslag. Smaken är väldigt fräsch med integrerad syra och utvecklad kropp. Eftersmaken är aromatisk och mycket lång.
Getariako Txakoli 2019 passar till alla sorters skaldjur, till vitt kött, ostar och fet mat. Det är det typiska vinet till pintxos och dricks på barer över hela Baskien. Getariako Txakoli är ett underbart sommarvin med en fräschör som friskar upp före maten och till desserter, eller som i Baskien, över ett samtal om mat, fotboll och ännu mera mat. Bör serveras kylt 8–10 grader.
Baskien är känt som ett av världens främsta gastronomiska resmål. Hit till Biscayabuktens södra strand vallfärdar gastronauter från världens alla hörn, och många menar att köket här är bättre än någon annanstans. Vinerna från Baskien är inte lika kända, de bländas ofta ner av den storslagna maten. Men det finns undantag. Det lokala vinet Txakoli till exempel. Getariako Txakoli 2019 från Marqués de Riscal är ett utsökt exempel på detta trendiga kultvin.
Txakolina är en D.O. som ligger vid kusten i provinsen Gipuzkoas, ca 30 km väster om San Sebastian. Det är ett bedövande vackert landskap med böljande kullar och gröna dalar där Pyrenéerna kastar sig mot Atlanten. Som vinregion är det Spaniens minsta. De små odlingarna ligger runt småstäderna Getaria och Zarautz och kring fiskebyarna utmed kusten. Området har ett milt klimat påverkat av Atlanten, med hög årsmedeltemperatur och riklig nederbörd. Odlingarna ligger ofta längs branta sluttningar i soliga och väldränerade lägen nära kusten där havet skyddar mot vårfrost och sommarhetta. Jordmånen består i huvudsak av lera och sand. Endast två inhemska druvsorter är tillåtna, den gröna hondarrabi zuri som nästan helt dominerar produktionen och den blå hondarrabi beltza.
Txakoli (uttalas tja-koli) är ett urtypiskt baskiskt vin som på senare år blivit trendigt på många håll i världen. Det är ett uppfriskande, torrt och ofta lätt mousserande vin som nästan bara dricks i Baskien. Ofta som aperitif eller tillsammans med pintxos. Txakoli går att lagra, men dricks ofta ungt. Txakoli görs huvudsakligen på den lokala gröna druvan hondarribi zuria, men även blå druvor och rosé förekommer.
Som en av de allra äldsta och mest betydande producenterna i Rioja är det förståeligt att Marqués de Riscal inledde ett samarbete med odlare i närbelägna Baskien. Marqués de Riscals Txakoli kommer från gården Upaingoa i byn Oñati vid foten av berget Aloña 60 kilometer från havet. Druvorna till Getariako Txakoli 2019 kommer från 12 år gamla vinstockar, de har skördats för hand för att därefter kallpressats och fått jäsa temperaturkontrollerat på ståltank tillsammans med sin fällning.
Ursprung: Spanien, Baskien, Txakolina D.O.
Vingård: Upaingoa i Oñati i Guipuzcoa
Kategori: Txakoli
Odling: Spalje
Druvor: 100 % hondarrabi zuri
Syrahalt: 4,8 %
pH: 3,29
Restsocker: < 2 g/liter
Övrigt: Vinet har inte klarnats, enbart filtrerats vid buteljeringen
Don Camilo Hurtado de Amézaga Marques de Riscal är onekligen ett namn med klang. Han var diplomat, journalist, fritänkare, vinodlare och vivör. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta det franska sättet att göra vin till Rioja. Han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat cabernet sauvignon, merlot och pinot noir, planterades utanför den lilla byn Elciego. Med nya metoder, moderna vinpressar, ny sorteringsteknik, fransk jäsmetodik och inte minst lagring på ekfat kom Marques de Riscal att lägga grunden till en mer kvalitetsinriktad odling i Rioja. Tidigare hade traktens viner mest lagrats på lerkrus. I dag är ekfatslagring Riojas signum. Marques de Riscal ägs alltjämt av släktingar till grundaren och i de mörka källarvalven, i det som kallas katedralen, lagras 10 000-tals viner. De vaktas av spindlar, flaskorna är invävda av spindelnät och täckta av svarta mögelsvampar. I många fall är de långt över hundra år gamla.
Läs mer
Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.