Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Marques de Riscal Sauvignon Blanc har en ljusgul färg med toner i grönt. I doften finns fräsch krusbärstoner och tydliga mineraltoner. Smaken är fruktig med mild citrus, toner av annans och melon med syra och mineraler i en harmonisk balans.
Det är ett utmärkt val till olika fisk- och skaldjursrätter, till lättare pasta, grillade grönsaker och kyckling. Det är ett väldigt bra aperitif- och pratvin med höga citrustoner och fruktighet. Ett intressant vin från en tämligen okänd region i Spanien. Färdigt att drickas, men utvecklas under några års lagring. Bör serveras kylt till runt tio grader.
Han hade onekligen ett namn med klang: Don Camilo Hurtado de Amézaga Marques de Riscal – mannen som gått till historien för att vid mitten av 1800-talet ha skapat vinodlingen i Rioja. Från Rueda, en mindre känd region, kommer bland annat Riscals ekologiska sauvignon blanc.
Marques de Riscal är den mest anrika producenten i Rioja. I slutet av 1960-talet bestämde sig Marques de Riscal för att undersöka förutsättningarna för att odla klassiska viner i områden där vinodlingen var liten och outvecklad. 1972 fann man ett sådant, på den spanska centralplatån, i Rueda i provinsen Segovia. Här hade man tidigare mest odlat sherryliknande viner, men Marques de Riscal såg potentialen för klassiska druvor. Rueda ligger högt och de kallaste frostnätterna kan temperaturen krypa ner mot tvåsiffriga minusgrader. Vintrarna är kalla och somrarna heta och torra. Området är flackt och jordmånen karg, men hög luftfuktighet och bra dränering skapar goda förutsättningar. Klimatet är påfrestande för druvorna och de speciella omständigheterna utvecklar typiska och smakrika viner. Sauvignon blanc planterades första gången 1974 med sådan framgång att området blev ursprungsskyddat D.O. 1980.
Läs mer om sauvingon blanc i vår druvskola.
2019 var ett behagligt år för vinet i Rueda. Vinterns nederbörd var riklig, sommaren var varm, men inte alltför het så druvorna mognade långsamt och kunde skördas sent på säsongen, vilket gav ett stort och smakrikt utbyte. Sauvignon blanc har kallmacererats och fått jäsa långsamt i låga temperaturer.
Läs merDet var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.