Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Crozes-Hermitage Mule Blanche har en kristallklar halmgul färg, rika blommiga toner med doft av persika och päron som omfamnar en mjuk fruktig smak av honungsmelon, lätt citrus, gröna äpplen och aprikos. Eftersmaken är väl balanserad med strama mineraler och en frisk och elegant syra.
Vinproducenten har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. De första skriftliga beläggen för att han producerade vin är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten. Paul Jaboulet blev snart en av de främsta producenterna i norra Rhône, något som befästes år 1919 när de blev de enda ägarna till kapellet högst upp på Hermitage-kullen. Sedan dess heter deras främsta vin helt enkelt ”La Chapelle”. Egendomen var i familjen Jaboulets ägo fram till 2006, då den såldes till den schweiziska familjen Frey, som under ledning av den unga och dynamiska enologen Caroline Frey återuppväckt Paul Jaboulet till dess forna glans, något som avspeglas i ständigt ökande priser för deras klassiska viner, med La Chapelle i topp.
Efter drygt ett decennium under Freys ledning har Paul Jaboulet nu börjat certifiera sina ekologiska viner från och med årgång 2016 och nästa steg blir biodynamisk certifiering.
Deras Mule Blanche från Crozes-Hermitage är ännu en bekräftelse på vad Caroline Frey förmår med Rhônedalens viner.
Crozes-Hermitage är ett distrikt i norra Rhônedalen som ligger som en ring runt legendariska Hermitage där några av världens största viner odlas sedan generationer. Det sägs att det var här på berget Hermitage som riddaren Gaspard de Stérimberg slog sig ner på 1200-talet. Som tack för sina insatser i kristenhetens tjänst hade han fått drottningens tillstånd att bygga sig ett hus på en kulle strax öster om floden. Där odlade han sitt vin och levde som eremit resten av sitt liv. Legenden säger också att det var hit, just till Hermitage, som bönderna i självaste Bordeaux vände sig för att köpa vin som kunde lyfta deras egna bleka blandningar.
Crozes-Hermitage är mångdubbelt större än toppappellationen Hermitage (Crozes betyder för övrigt något som omger och ringar in). Vinerna från Crozes-Hermitage har det mesta gemensamt med Hermitage, som klimatet, jordmånen, druvsorterna och kompositionen. Men om Hermitage är Formel-1 så får Crozes-vinerna nöja sig med att vara en Ferrari – imponerande, avundsvärda och alldeles underbara.
Jaboulets Crozes-Hermitage Mule Blanche blandas till lika delar av de gröna druvsorterna marsanne och rousanne. Vinet har formats av en mild vinter och en nederbördsfattig sommar som ledde till en rekordtidig skörd. Druvorna har plockats för hand, pressats långsamt och fått mogna på 80 % franska ekfat och 20 % betongägg i åtta månader.
Läs merOm Paul Jaboulet Paul Jaboulet har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. De första skriftliga beläggen för att han producerade vin är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten. Paul Jaboulet blev snart en av de främsta producenterna i norra Rhône, något som befästes år 1919 när de blev de enda ägarna till kapellet högst upp på…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.