Paul Jaboulet Crozes-Hermitage Mule Blanche 2017

Paul Jaboulet Crozes-Hermitage Mule Blanche 2020

Ny årgång lanseras 16 sept 2022

Smakbeskrivning

Crozes-Hermitage Mule Blanche har en kristallklar halmgul färg, rika blommiga toner med doft av persika och päron som omfamnar en mjuk fruktig smak av honungsmelon, lätt citrus, gröna äpplen och aprikos. Eftersmaken är väl balanserad med strama mineraler och en frisk och elegant syra.

Paul Jaboulet

Vinproducenten har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. De första skriftliga beläggen för att han producerade vin är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten. Paul Jaboulet blev snart en av de främsta producenterna i norra Rhône, något som befästes år 1919 när de blev de enda ägarna till kapellet högst upp på Hermitage-kullen. Sedan dess heter deras främsta vin helt enkelt ”La Chapelle”. Egendomen var i familjen Jaboulets ägo fram till 2006, då den såldes till den schweiziska familjen Frey, som under ledning av den unga och dynamiska enologen Caroline Frey återuppväckt Paul Jaboulet till dess forna glans, något som avspeglas i ständigt ökande priser för deras klassiska viner, med La Chapelle i topp.

Efter drygt ett decennium under Freys ledning har Paul Jaboulet nu börjat certifiera sina ekologiska viner från och med årgång 2016 och nästa steg blir biodynamisk certifiering.

Deras Mule Blanche från Crozes-Hermitage är ännu en bekräftelse på vad Caroline Frey förmår med Rhônedalens viner.

Crozes-Hermitage

Crozes-Hermitage är ett distrikt i norra Rhônedalen som ligger som en ring runt legendariska Hermitage där några av världens största viner odlas sedan generationer. Det sägs att det var här på berget Hermitage som riddaren Gaspard de Stérimberg slog sig ner på 1200-talet. Som tack för sina insatser i kristenhetens tjänst hade han fått drottningens tillstånd att bygga sig ett hus på en kulle strax öster om floden. Där odlade han sitt vin och levde som eremit resten av sitt liv. Legenden säger också att det var hit, just till Hermitage, som bönderna i självaste Bordeaux vände sig för att köpa vin som kunde lyfta deras egna bleka blandningar.

Crozes-Hermitage är mångdubbelt större än toppappellationen Hermitage (Crozes betyder för övrigt något som omger och ringar in). Vinerna från Crozes-Hermitage har det mesta gemensamt med Hermitage, som klimatet, jordmånen, druvsorterna och kompositionen. Men om Hermitage är Formel-1 så får Crozes-vinerna nöja sig med att vara en Ferrari – imponerande, avundsvärda och alldeles underbara.

Vinet

Jaboulets Crozes-Hermitage Mule Blanche blandas till lika delar av de gröna druvsorterna marsanne och rousanne. Vinet har formats av en mild vinter och en nederbördsfattig sommar som ledde till en rekordtidig skörd. Druvorna har plockats för hand, pressats långsamt och fått mogna på 80 % franska ekfat och 20 % betongägg i åtta månader.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

utsikt över hermitage

Paul Jaboulet

Mer om producenten

Om Paul Jaboulet Paul Jaboulet har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. De första skriftliga beläggen för att han producerade vin är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten. Paul Jaboulet blev snart en av de främsta producenterna i norra Rhône, något som befästes år 1919 när de blev de enda ägarna till kapellet högst upp på…

Paul Jaboulet Parallèle 45 blanc 2018
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône Parallèle 45 blanc 2020 (Fr)

Aromatisk och fräsch med vita blommor och citrusfrukt. Torr, mycket frisk, blommig och fruktig smak med inslag av...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska jaboulet sterimber
Begränsad utgåva

Paul Jaboulet Hermitage Le Chevalier Stérimberg 2020 (Fr)

Vinet är jäst på ekfat där det även fått genomgå malolaktisk jäsning, och är sedan lagrat på jästfällningen...
Pris: 575:- (75 cl)

Inspiration

nigab jaboulet vineryard

Paul Jaboulet – Biodynamiska viner i världsklass

Caroline Frey Jaboulet Nigab

”My wines always tells a story” – Caroline Frey

grillad fisk med potatismos på en tallrik

Halstrad gösfilé med jordärtskockspuré

en tallrik med havskatt

Grillad havskatt, vitvinssås, fänkål och dillolja

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2022 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2022 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close