en flaska jaboulet sterimber

Paul Jaboulet Hermitage Le Chevalier Stérimberg 2020

Smakbeskrivning

Paul Jaboulets Hermitage Stérimberg 2020 är ett gyllengult vin som jästs på ekfat, ända in i malolaktiska fasen där mjölksyrejäsningen bidrar till ett mjukare och rundare vin. Efter jäsningen har vinet vilat på sin jästfällning under tio månader för att det ska få maximal komplexitet. Doften är blommig med jasmin, vita persikor, aprikos och en lätt citrus. Smaken har mer typiska marsanne-toner, höga mineraler, lätta syror, med päron, honung, bivax och en karaktäristisk nötighet som balanserar perfekt mellan kraft och elegans.

Passar till

Hermitage Stérimberg 2020 är förstklassigt och exklusivt vin som passar till smakrika fiskrätter, fågel och kalvkött med milda och gräddiga såser. Allra bäst är det till skaldjur, särskilt till hummer, räkor och krabba, men också till fiskrätter som havsabborre, sjötunga och piggvar. Prova det till en klassisk moule frites. Eklagrade vita Rôhne-viner går också mycket bra till blåmögelostar och charkuterier. Hermitage Stérimberg 2020 är mycket lagringståligt, Paul Jaboulet rekommenderar 6–35 år under rätt omständigheter. Bör serveras kylt, cirka 10–12 grader.

Fakta

  • Druvor: marsanne 70 %, rousanne 30 %
  • Årgång: 2020
  • Odling: Ekologisk
  • Övrigt: Innehåller sulfiter

Gott att veta

Floden Rhône rinner in från Schweiz, slingrar sig in i Frankrike mellan Alperna och Centralmassivet, innan den viker brant av mot söder i Lyon. Rhônedalen bjuder bönderna på optimala förutsättningar för att odla vin och området är känt som ett av de mest ryktbara i vinvärlden. Strax söder om Lyon ligger den främsta appellationen i hela regionen, lilla Hermitage med sina 137 hektar. Härifrån kommer flera av världens allra största viner.

Enligt legenden var det riddaren Gaspard de Sterimberg slog sig ner i Rhônedalen för att leva som eremit sedan han blivit illa skadad i ett korståg år 1234. Samma legend berättar att han planterade vin i Hermitage och byggde ett kapell högst upp på Hermitagekullen, som alltjämt, 800 år senare, lockar besökare och vinentusiaster. Det sägs också att det var riddaren Sterimberg som hade med sig syrahdruvan från Persien – det får väl läggas till mytbildningen men är trivsamt att tro på. Idag är Gaspard de Stérimberg, helgonförklarad både av påvestolen och i vinvärlden. Riddarens namn lever också vidare i Paul Jaboulets Hermitage-vin Chevalier de Sterimberg. Det anrika vinföretaget Paul Jaboulet blev 1919 ensamma ägare till det gamla kapellet. Sedan dess går deras allra bästa viner under namn som har med kapellet att göra-.

Kort om Paul Jaboulet Ainé

Antoine Jaboulet var en av dem som bidrog till att ge Rhônevinernas sitt storslagna rykte. Han kom till Rôhnedalen redan under Napoleontiden och lär ha blivit helt begeistrad över platsens optimala förutsättningar för att odla vin. Tillsammans med sina tvillingsöner Jaboulet och Paul och Henri började han odla vin i Hermitage. Paul var den mest drivande och när han registrerade företaget 1834 lät han det få sitt eget fullständiga namn, Paul Jaboulet Ainé – Ainé är franska och betyder den äldre. Sedan dess har familjeföretaget gått i arv från far till son och gjort namnet Jaboulet känt över hela världen. Kring millennieskiftet drabbades familjen Jaboulet av motgångar och kvaliteten försämrades. 2006 köptes företaget av schweiziska familjen Frey med oenologen Caroline Frey i spetsen. Familjen Frey är en respekterad champagnetillverkare och ägare till cru-slottet La Lagune i Bordeaux. I dag är odlingen ekologisk och biodynamiskt inspirerad och Paul Jaboulet har snabbt återtagit sin position som en av vinvärldens allra mest respekterade producenter.

  • Länge användes Rhônevinerna som iblandning för att höja kvaliteten på vinerna från Bordeaux
  • Caroline Frey anses vara en av de främsta i fransk vinindustri och den som återupprättade Paul Jaboulets världsrykte
  • Kronjuvelen bland Paul Jaboulets många viner är La Hermitage, av många ansett som världens bästa vin
  • Förutom Paul Jaboulet äger familjen Frey även Cru-klassade Château La Lagune i Bordeaux och stora delar av Champagne Billecart-Salmon i Mareuil-sur-Aÿ.
  • I dag odlar familjen Frey vin på omkring 100 ha i Rohnedalen
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

utsikt över hermitage

Paul Jaboulet

Mer om producenten

Om Paul Jaboulet Paul Jaboulet har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. De första skriftliga beläggen för att han producerade vin är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten. Paul Jaboulet blev snart en av de främsta producenterna i norra Rhône, något som befästes år 1919 när de blev de enda ägarna till kapellet högst upp på…

Paul Jaboulet Parallèle 45 blanc 2018
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône Parallèle 45 blanc 2020 (Fr)

Aromatisk och fräsch med vita blommor och citrusfrukt. Torr, mycket frisk, blommig och fruktig smak med inslag av...
Pris: 129:- (75 cl)
Paul Jaboulet Crozes-Hermitage Mule Blanche 2017
Nyhet
Begränsad utgåva
Ekologisk

Paul Jaboulet Crozes-Hermitage Mule Blanche 2020 (Fr)

Crozes-Hermitage Mule Blanche har en kristallklar halmgul färg, rika blommiga toner med doft av persika och päron som...
Pris: 259:- (75 cl)

Inspiration

rhone_vingard_dal_flod

Rhône – från Vienne till Avignon – allt om vindistriktet

Caroline Frey Jaboulet Nigab

”My wines always tells a story” – Caroline Frey

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2020 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2021 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close