Portillo Sauvignon blanc 2017

Portillo Sauvignon Blanc 2019

75 cl
109:-

Portillo Sauvignon blanc skördas nattetid för att ta tillvara så mycket av de fräscha smakerna som möjligt. Det har en ljust gröngul färg med blommiga och fruktiga aromer. Här möts man av grapefrukt, mogna persikor och färska örter. Smaken är frisk av gröna äpplen, päron och en lätt ton av fläder. Fräsch eftersmak med inslag av honung och melon. Ett verkligt sippvin.

Det är friskt och fräscht vin och passar därför utmärkt som sällskapsvin, som aperitif eller till utflyktskorgen en solig sommardag. Det går också hand i hand med lättare fiskrätter, skaldjur och en mild ceviche. Serveras kylt.

Argentina är ett förunderligt vinland. Inte någon annanstans odlar man vi på så hisnande höjder. På östsidan av de mäktiga Anderna där kondoren seglar på ständiga termikvindar odlas vin på en nära nog 200 mil lång sträcka. De högsta odlingslotterna snuddar vid ofattbara 3 000 meter över havet och de sydligaste tillhör de allra mest sydliga platserna för vinodling i världen. Stora delar av vindistrikten ligger i näst intill ökenområden. Regnskuggan från Anderna lämnar marken kruttorr och vingårdarna får nästan alltid konstbevattnas med smältvatten från glaciärerna högre upp i bergen. Långa tider kan solen vara obarmhärtigt het, samtidigt hotar frostnätter och utmed bergssidorna härjar ibland skoningslösa stormar. Det finns behagligare platser att växa på om man är vindruva än Argentina, men samtidigt är det få andra platser där naturen verkligen pressar fram det mest koncentrerade och det allra bästa ur druvorna.

Sauvignon Blanc har egentligen sin hemvist i Frankrike runt Loiredalen, men odlas i dag över hela världen. Den aromatiska druvan trivs allra bästa där klimatet inte är alltför hett eftersom stekande sol påverkar fruktsyran negativt. På de höga höjderna i Argentina gör de svalare nattemperaturerna att druvan behåller sin syra. Tack vare det speciella klimatet i Uco Valley utvecklar sauvignon Blanc ett mycket aromatiskt och friskt vin med örtiga toner.

Vinmakare: Gustavo Bauzá
Druvor: Sauvignon Blanc
Vinifikation: Druvorna skördas efter midnatt då temperaturen sjunkit till ca 10 grader. Efter avstjälkning pressas druvorna och kallmaceration sker i 4-6h
pH: 3,27
Totalsyra: 6g/l
Socker: 1,8g/l

 

 

Läs mer

Bodegas Salentein

Mer om producenten

Salentein är en privatägd estancia som odlar vin på drygt 5 000 tunnland, varav en fjärdedel ligger inom ett naturreservat. På bodegan finns också ett konst- och kulturcenter, ett vineri i världsklass, en retreat och en nybyggd katedral som är ett storslaget landmärke och används för vinlagring. Till största delen odlas den argentinska nationaldruvan Malbec, men även druvor som merlot, cabernet sauvignon och pinot noir är…

Salentein Numina Chardonnay 2016

Salentein Numina Chardonnay 2017 (Ar)

Salentein Numina Chardonnay 2016 är en torr och elegant chardonnay som skimrar i guld. Doften är mycket generöst...
Pris: 239:- (75 cl)
Salentein Numina Malbec 2015

Salentein Numina Malbec 2015 (Ar)

Druvorna till Salentein Numina Malbec 2015 skördades under fyra dagar i april. Därefter fick vinet kallmacerera under...
Pris: 239:- (75 cl)

Inspiration

Räkfyllda hjärtsalladsblad med syrad lök och ingefära

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 139:- (75 cl)
inycon chardonnay

Inycon Chardonnay Organic 2019 (It)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 79:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2019 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 99:- (75 cl)

Marqués de Riscal Rueda 2019 (Sp)

Doften är mycket frisk och fruktig med inslag av fläder, lindblom och kamomill. Smaken är torr och frisk av gröna...
Pris: 89:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close