en flaska soave som är lite gul på etiketten

Prà Monte Grande Soave Classico DOC

Smakbeskrivning

Monte Grande är ett mineraldrivet vin med stora och eleganta smaker. Doften är fyllig och komplex med exotisk frukt och gula citrusfrukter. Smaken är mustig och tät, med stor fräschör och friskhet. Eftersmaken dröjer kvar och klingar av i sötmandel och vanilj.

Passar till

Monte Grande är ett utmärkt vin till skaldjur och mer smakrika fiskrätter som halstrad tonfisk, lax och röding. Det är också mycket gott till det asiatiska köket, till grillade grönsaker och många vegetariska rätter, prova det till läckerheter som skaldjursrisotto och pasta med gräddiga såser. Monte Grande är också mycket gott till kyckling och andra ljusa kötträtter. Monte Grande är färdigt att drickas nu men kommer att utvecklas under många år på flaska. Bör serveras kylt, 10–12 grader.

Korta fakta

 • Ursprung: Italien, Veneto, Soave, Monte Grande
 • Druva: 70 % garganega, 30 % trebiano
 • Vingårdens ålder: 60 år
 • Odlingssätt: Pergola, Veronese
 • Odlingsmetod: Organiskt
 • Lagring: Cirka fem år på flaska
 • Altitud: 150 meter ö.h.
 • Jordmån: vulkanisk
 • Exponering: sydligt
 • Skörd: 15 sept–15 okt
 • Övrigt: Veganvänligt, skruvkork

Gott att veta

Runt den historiska staden och turistmagneten Verona breder det lilla intressanta jordbruksdistriktet Soave ut sig. Soave är mycket vackert med svepande höga kullar och ringlande småvägar. I Väster ligger Valpolicella och i nordost är det inte långt till prosecco-druvorna och städer som Padova och Venedig. I Soave dominerar garganega. Ett Soavevin består av minst 70 % garganega, och max 30 % trebbiano, även chardonnay är tillåtet till 30 %. Andra lokala druvor förekommer i mindre kvantiteter, men får inte användas i ett Soavevin till mer 5 %. 1931 var Soave en av de första italienska regionerna som fick ursprungsmärkning. Soave blev omåttligt populärt när vinvärlden upptäckte Italien. Exporten tog fart och efterfrågan var långt större än tillgången. Området utvidgades och producenterna började ta genvägar. Vinerna producerades nästan uteslutande för att säljas i bulk till uppköpare som buteljerade dem under egna etiketter och varumärken. Kvaliteten blev lidande och Soave fick dåligt rykte. Några producenter med Graziano Prà i spetsen började då göra viner mer omsorgsfullt och buteljera dem under egna namn. Det inledde en renässans för hela regionen Soave, som i dag räknas till ett av Italiens och Europas främsta vitvinsdistrikt. Monte Grande har genomgått en försiktig pressning, och har sedan fått jäsa på 300-liters ekfat under 10 månader.

Kort om Prà

Monte Grande är den ursprungliga vingården där Graziano Pràs familj odlat viner till husbehov i generationer. Graziano Prà startade sitt företag så sent som 1985. Ändå anses Prá vara ett av Italiens främsta och mest innovativa vinerier. Hjärtat i företaget är i Monteforte D’Alpone, men Graziano Prà har också köpt vingårdar i Valpolicella vars rödviner och Amaroneviner vunnit stora framgångar. Sedan starten har Graziano Prà varit en varm förespråkare för ekologisk odling och hans vingårdar i Soave och Valpolicella är ekologiskt certifierade. Jordmånen i Monte Grande består av svart vulkanisk lavajord vilket bidrar till viner med hög mineralitet och fyllighet. Till en början drev Graziano företaget tillsammans med sin bror men blev ensamägare 2007. Graziano Prà har en närmast filosofisk syn på sin vinodling, han ser sig som en guide som bistår vinet och hjälper det att växa ur den jord han högaktar.

 • Soave har 33 cru-vingårdar varav Monte Grande är en
 • Prà Monte Grande Classico är en ett engårdsvin
 • Garganega är en historiskt betydelsefull druva i Italien
 • I Soave görs också söta recioto de Soave-viner
 • Graziano Prà var en av de första odlarna i Soave som började sälja vin under egen etikett
 • Han var också en av de första i Italien som började med ekologisk odling
 • Wine Spectator rankar Prà som en av Italiens 100 bästa producenter
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

en vingårdsbild över italien från PRA

Graziano Prà fick i unga år näst intill en kallelse att bli vinodlare. Hans familj hade odlat vin i Veneto generationer, men aldrig kommersiellt. Graziano blev tidigt engagerad och enligt honom själv närmast besatt av odling och jordens möjligheter. Han beskriver det som om det handlade om en respekt för jorden som han var tvungen att ta i tu med. Kring mitten av 1980-talet etablerade Graziano ett vinföretag tillsammans med sin…

en flaska vitt vin från soave pra otto
Nyhet

Prà Otto Soave Classico DOC 2021 (Vi)

Smakbeskrivning Otto Soave Classico DOC har en halmgul och gyllengul färg. Doften är påtagligt blommig, där finns...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska vin soave som är fin
Nyhet

Prà Staforte Soave Classico DOC 2020 (Vi)

Staforte Soave Classico DOC är ett fruktigt och elegant vitt vin. Stilen är frisk och mineralrik och doften fylld av...
Pris: 199:- (75 cl)

Inspiration

Soave – Venetos vita drottning

Soave – Venetos vita drottning

balkongen med romeo och julia

Verona – kärlekens och vinets stad

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2020 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2021 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close