en flaska vitt vin från soave pra otto

Prà Otto Soave Classico DOC 2021

Smakbeskrivning

Otto Soave Classico DOC har en halmgul och gyllengul färg. Doften är påtagligt blommig, där finns hagtorn och jasmin, persika, gröna äpplen och mandel. Smaken är angenäm med hög fräschör, fylld av typiska Soavemineraler, honung, citrus och stenfrukter. Eftersmaken är elegant, med behaglig mineralitet och en fin elegant krispighet.

Passar till

Otto är ett högklassigt Soave-vin, perfekt som aperitif och till smårätter som skinka och färskost, liksom enklare pastarätter, skaldjur och fisk. Prova det gärna till det gröna köket, som sallader med basilika och sparris och till rätter som har örtiga och lätta citrustoner. Otto vinner inte på lagring. Vinet är färdigt att dricka och bör serveras väl kylt, cirka 10–12 grader.

Korta fakta

Ursprung: Italien, Veneto, Soave, Monteforte d’Alpone
Vingårdens ålder: 30–60 år
Odlingssätt: Pergola, Veronese
Odlingsmetod: Organiskt
Altitud: 150–250 meter ö.h.
Jordmån: vulkanisk, kalk och märgel
Exponering: sydost
Skörd: 15 sept–15 okt
Övrigt: Veganvänligt, skruvkork

Gott att veta

Soave är en kommun och ett DOC-klassat vinområde i Veneto i nordöstra Italien. Distriktet ligger vägg i vägg med berömda Valpolicella någon mil utanför Verona. Ur den bitvis skiftande men i huvudsak vulkaniska och kalkrika berggrunden reser sig bördiga kullar som ger utmärkta lägen för vinodling. Det ursprungliga Soave, kallas Soave Classico, här görs alltjämt de bästa vinerna. Området är mycket vackert med pittoreska byar, vingårdar och olivlundar. När intresset för Soavevinerna ökade, utvidgades distriktet till angränsande områden. På 1970-talet började världens vinkonsumenter förstå att det gick att göra fantastiska viner även utanför Frankrike. Ett av de områden man då riktade ögonen mot var just Soave. Exporten ökade enormt. Soave blev en av de första italienska vinsuccéerna. Producenterna hängde inte med, de tog genvägar och massproduktionens skugga föll tungt över det hyllade vinet. I dag har mycket förändrats, Soavevinerna är numera ofta högklassiga. Många odlare har övergett bulkvinsproduktionen och gör istället viner under egen etikett. Soave Otto har producerats sedan 1983. Efter avstamning har druvorna pressats försiktigt och fått jäsa på temperaturkontrollerade ståltankar.

Kort om Prà

Graziano Prà fick i unga år näst intill en kallelse att bli vinodlare. Hans familj hade odlat vin i Veneto generationer, men aldrig kommersiellt. Graziano blev tidigt engagerad och enligt honom själv närmast besatt av odling och jordens möjligheter. Han beskriver det som om det handlade om en respekt för jorden som han var tvungen att ta i tu med. Kring mitten av 1980-talet etablerade Graziano ett vinföretag tillsammans med sin bror. Till en början drev de företaget gemensamt men 2007 blev Graziano ensam ägare. Under hans ledning växte företaget och odlingarna i såväl Soave som Valpolicella kunde utökas. Graziano Prà har en närmast filosofisk syn på sin vinodling, han ser sig som en guide som bistår vinet och hjälper det att växa ur den jord han högaktar. Odlingen sker följaktligen ekologiskt. I dag räknas Graziano Prà till en av de allra främsta producenterna i Soave och Italien.

 

 

 

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

en vingårdsbild över italien från PRA

Graziano Prà fick i unga år näst intill en kallelse att bli vinodlare. Hans familj hade odlat vin i Veneto generationer, men aldrig kommersiellt. Graziano blev tidigt engagerad och enligt honom själv närmast besatt av odling och jordens möjligheter. Han beskriver det som om det handlade om en respekt för jorden som han var tvungen att ta i tu med. Kring mitten av 1980-talet etablerade Graziano ett vinföretag tillsammans med sin…

en flaska vin soave som är fin
Nyhet

Prà Staforte Soave Classico DOC 2020 (Vi)

Staforte Soave Classico DOC är ett fruktigt och elegant vitt vin. Stilen är frisk och mineralrik och doften fylld av...
Pris: 199:- (75 cl)
en flaska soave som är lite gul på etiketten
Nyhet

Prà Monte Grande Soave Classico DOC (Vi)

Monte Grande är ett mineraldrivet vin med stora och eleganta smaker. Doften är fyllig och komplex med exotisk frukt...
Pris: 279:- (75 cl)

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2020 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2021 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close