en flaska vin soave som är fin

Prà Staforte Soave Classico DOC 2020

Smakbeskrivning

Staforte Soave Classico DOC är ett fruktigt och elegant vitt vin. Stilen är frisk och mineralrik och doften fylld av aprikos, persika, torkad kamomill, vita blommor och krispigt gyllene äpple. Smaken är rund och fyllig. Där finns grapefrukt, päron, citrus och en ganska hög syrlighet. Eftersmaken är påtagligt mineralrik med fin syra och en elegant fruktighet.

Passar till

Staforte är ett utsökt vin till fisk, i synnerhet till rätter som ceviche, gravad lax och sushi. Det är ett förstklassigt vin till skaldjur, som ostron och hummer, eller till en italiensk pasta med fisk och pesto. Staforte är också ett gott vin till lättare kött, vilt och fågel. Prova gärna vinet till italienska hårdostar och parmesanfyllig risotto. Vinet är färdigt att drickas och vinner inte nämnvärt på vidare lagring. Bör drickas kylt 10–12 grader.

Korta fakta

 • Ursprung: Italien, Veneto, Soave, Monteforte d’Alpone
 • Vingårdens ålder: 30–70 år
 • Odlingssätt: Pergola, Veronese/Guyot
 • Altitud: 150–250 meter ö.h.
 • Jordmån: vulkanisk
 • Exponering: sydost
 • Skörd: 15 sept–15 okt
 • Övrigt: Veganvänligt, skruvkork

Gott att veta

Soave är ett litet landsortsdistrikt mestadels öster om, men i princip runt storstaden Verona i norra Italien. Soave är indelat i både DOC och DOCG-områden, som i sin tur är indelade i mer ursprungliga Classico-områden dit de kuperade sluttningarna kring Verona räknas. I Soave dominerar den gröna druvan Garganega, den är närmast identisk med soaveviner, men även andra druvor som chardonnay och trebbiano di Soave är tillåtna i mindre omfattning. I Soave produceras mest torra vita viner, men det görs även mousserande vin och ett passitovin som har DOCG-klassning. När italienska viner började exporteras var Soave ett prestigeområde. Efterfrågan växte i sådan omfattning att odlarna tog genvägar. Fler och fler uppköpare ville sätta sina etiketter på Soave-viner och i överproduktionen som uppstod försämrades kvaliteteten. Dessutom utökades regionen med angränsande områden och genvägarna till Soavevinenar blev ännu flera. I dag har mycket förändrats. Odlarna i Soave har tagit tillbaka sitt distrikt. I dag odlas några av Italiens absolut bästa viner i Soave. Staforte Classico har efter avstamning pressats försiktigt. Musten har sedan fått jäsa på sin egen fällning, vid 13 grader, under sex månader på ståltank, under omrörning, så kallad bâtonnage.

Kort om Prà

Trots att Graziano Prà startade sitt företag så sent som 1985 räknas hans Prà ändå till ett av Italiens främsta och mest innovativa vinerier. Odlat vin i Soave hade hans familj gjort i familj i generationer, men bara för husbehov och för att sälja till vänner och bekanta. Hjärtat i företaget är i Monteforte D’Alpone, men Graziano Prà har också odlingar i Valpolicella där företaget producerar rödviner och Amarone. Sedan starten har Graziano Prà varit en varm förespråkare för ekologisk odling och hans vingårdar i Soave och Valpolicella är ekologiskt certifierade. Jordarna i Monteforte D’Alpone består av svart vulkanisk lavajord vilket bidrar till viner med hög mineralitet och fyllighet. Till en början drev Graziano företaget tillsammans med sin bror men blev ensamägare 2007. Graziano Prà har en närmast filosofisk syn på sin vinodling, han ser sig som en guide som bistår vinet och hjälper det att växa ur den jord han högaktar.

 • Graziano Prà var en av de första odlarna i Soave som började sälja vin under egen etikett
 • Han var också en av de första i Italien som började med ekologisk odling
 •  Namnet Staforte är ett äldre namn för hembyn Monteforte d’Alpone
 • I dag rankas Graziano Prà som en av Italiens 100 bästa producenter enligt Wine Spectator
 • Prà köpte 2016 godset Monte Bisson där man kan hyra in sig mitt i vingårdarna, ha provningar och övernatta, 2 kilometer från Soaves medeltida centrum
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

en vingårdsbild över italien från PRA

Graziano Prà fick i unga år näst intill en kallelse att bli vinodlare. Hans familj hade odlat vin i Veneto generationer, men aldrig kommersiellt. Graziano blev tidigt engagerad och enligt honom själv närmast besatt av odling och jordens möjligheter. Han beskriver det som om det handlade om en respekt för jorden som han var tvungen att ta i tu med. Kring mitten av 1980-talet etablerade Graziano ett vinföretag tillsammans med sin…

en flaska vitt vin från soave pra otto
Nyhet

Prà Otto Soave Classico DOC 2021 (Vi)

Smakbeskrivning Otto Soave Classico DOC har en halmgul och gyllengul färg. Doften är påtagligt blommig, där finns...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska soave som är lite gul på etiketten
Nyhet

Prà Monte Grande Soave Classico DOC (Vi)

Monte Grande är ett mineraldrivet vin med stora och eleganta smaker. Doften är fyllig och komplex med exotisk frukt...
Pris: 279:- (75 cl)

Inspiration

Soave – Venetos vita drottning

Soave – Venetos vita drottning

julias balkong verona

Fem sevärdheter i Verona

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2020 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2021 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close