Fakta
- Ursprung Veneto, Soave, Monteforte d'Alpone
- Vinstockarnas ålder 30–70 år
- Odlingssätt Pergola, Veronese/Guyot
- Altitud 150–250 meter ö.h.
- Jordmån Vulkanisk
- Exponering Sydost
- Skörd 15 sept–15 okt
Passar till
Staforte är också ett gott vin till lättare kött, vilt och fågel. Prova gärna vinet till italienska hårdostar och parmesanfyllig risotto. Vinet är färdigt att drickas och vinner inte nämnvärt på vidare lagring. Bör drickas kylt 10–12 grader.
Gott att veta
Soave är ett litet landsortsdistrikt mestadels öster om, men i princip runt storstaden Verona i norra Italien. Soave är indelat i både DOC och DOCG-områden, som i sin tur är indelade i mer ursprungliga Classico-områden dit de kuperade sluttningarna kring Verona räknas. I Soave dominerar den gröna druvan Garganega, den är närmast identisk med soaveviner, men även andra druvor som chardonnay och trebbiano di Soave är tillåtna i mindre omfattning. I Soave produceras mest torra vita viner, men det görs även mousserande vin och ett passitovin som har DOCG-klassning. När italienska viner började exporteras var Soave ett prestigeområde. Efterfrågan växte i sådan omfattning att odlarna tog genvägar. Fler och fler uppköpare ville sätta sina etiketter på Soave-viner och i överproduktionen som uppstod försämrades kvaliteteten. Dessutom utökades regionen med angränsande områden och genvägarna till Soavevinenar blev ännu flera. I dag har mycket förändrats. Odlarna i Soave har tagit tillbaka sitt distrikt. I dag odlas några av Italiens absolut bästa viner i Soave. Staforte Classico har efter avstamning pressats försiktigt. Musten har sedan fått jäsa på sin egen fällning, vid 13 grader, under sex månader på ståltank, under omrörning, så kallad bâtonnage.
Kort om Prà
Trots att Graziano Prà startade sitt företag så sent som 1985 räknas hans Prà ändå till ett av Italiens främsta och mest innovativa vinerier. Odlat vin i Soave hade hans familj gjort i familj i generationer, men bara för husbehov och för att sälja till vänner och bekanta. Hjärtat i företaget är i Monteforte D’Alpone, men Graziano Prà har också odlingar i Valpolicella där företaget producerar rödviner och Amarone. Sedan starten har Graziano Prà varit en varm förespråkare för ekologisk odling och hans vingårdar i Soave och Valpolicella är ekologiskt certifierade. Jordarna i Monteforte D’Alpone består av svart vulkanisk lavajord vilket bidrar till viner med hög mineralitet och fyllighet. Till en början drev Graziano företaget tillsammans med sin bror men blev ensamägare 2007. Graziano Prà har en närmast filosofisk syn på sin vinodling, han ser sig som en guide som bistår vinet och hjälper det att växa ur den jord han högaktar.
- Graziano Prà var en av de första odlarna i Soave som började sälja vin under egen etikett
- Han var också en av de första i Italien som började med ekologisk odling
- Namnet Staforte är ett äldre namn för hembyn Monteforte d'Alpone
- I dag rankas Graziano Prà som en av Italiens 100 bästa producenter enligt Wine Spectator
- Prà köpte 2016 godset Monte Bisson där man kan hyra in sig mitt i vingårdarna, ha provningar och övernatta, 2 kilometer från Soaves medeltida centrum