Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Doften är mycket frisk och fruktig med inslag av fläder, lindblom och kamomill. Smaken är torr och frisk med gröna äpplen, krusbär och en lätt ton av rabarber. I eftersmaken märks en angenäm bitterhet som är typisk för verdejo-druvan.
Riscal Rueda är ett vin för den som vill uppleva den mycket speciella och sällsynta verdejo-druvan, som i stort sett bara odlas i Rueda. Vinet är ett stiltypiskt elegant vitt vin som går utmärkt till vita fiskrätter, skaldjur, pastarätter, kyckling och somriga kalla bufféer. Vinet bör drickas väl kylt.
För bättre balans är vinet gjort på 100% verdejo. Vinet har jäst på tankar av rostfritt stål och är inte fatlagrat.
Rueda är ett 6 000 hektar stort område i provinsen Segovia i mellersta Spanien. Vintrarna är långa och kalla och somrarna varma. Området är flackt, jordmånen karg men har bra luftighet och dränering. Rueda ligger högt och det är inte ovanligt med vintertemperaturer ner emot minus tio grader. Det påfrestande klimatet ger speciella odlingsförutsättningar där den lokala druvan verdejo trivs och sätter sin stil och karaktär.
Marqués de Riscal har mer än någon annan producent förnyat och förändrat vinvärlden, inte bara i Rioja, där företaget har sin hemvist. Marqués de Riscal har också förvandlat Spanien och området Rueda till en betydande producent av vita viner där Riscal Rueda är ett av de främsta signaturvinerna.
I slutet av 1960-talet började Marqués de Riscal studera förutsättningarna för att producera ett klassiskt vitt vin i Spanien. Man analyserade mycket noggrant landets vinregioner och slutligen fann man vad man sökte på den spanska centralplatån, i Rueda där man tidigare mest hade odlat sherryliknande viner. 1972 grundade Riscal den första vingården för vita druvor i distriktet, man valde den inhemska sorten verdejo som i stort sett bara finns i Rueda. Något år senare införde man också sauvignon blanc. Resultatet blev magnifikt och vinerna så framstående att Rueda blev ursprungsbetecknat 1980. Sedan Marqués de Riscal visat att Spanien är en utmärkt plats för att odla vita viner har många fler vingårdar etablerats, men Riscal är alltjämt den största.
Läs mer
Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.