Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Nyanserad, fruktig doft med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, mimosablommor, ananas, honung, färska örter och vanilj. Serveras vid 10-12°C till rätter av fisk eller ljust kött, eller till smakrika vegetariska rätter.
Som många andra vinproducenter i Chile har Veramonte en kort historia, och företaget startades av Agustín Huneeus i slutet av 1990-talet i Casablanca. I dag äger man mer är 500 hektar vingårdar. Sedan 2017 ägs Viñedos Veramonte av den stora spanska vinproducenten Gonzalez-Byass, och sedan årgång 2020 är samtliga viner ekologiska. Under etiketten Ritual buteljeras de bästa vinerna, uteslutande från Casablanca.
Längst in i den allra östligaste delen av Casablanca Valley odlar den berömda vinfamijen Heneeus några av Chiles mest respekterade viner. Här är mikroklimatet perfekt för druvor som föredrar ett lite kallare klimat, som chardonnay. Härifrån kommer familjen Huneeus Ritual, en fatlagrad chardonnay som verkligen visar upp hela sitt fulla register.
Till Casablanca Valley kom familjen Huneeus 1990. Redan då var de kända som branschens främsta. Agustin Huneeus hade erfarenhet från 15 vinproducerande länder, inte minst från USA där familjen också köpte vingårdar detta år. Men som ex-chilenare blev Casablanca och Veramont som att komma hem. Efter några år började odlingarna bära frukt och vinproduktionen utvecklades sakta med bättre och bättre kvaliteter för varje år. Under varumärket Ritual buteljerar Veramonte några av sina allra bästa viner.
Casablanca Valley är ett av de nyaste vinområdena i Chile, och de första vingårdarna anlades här först på 1980-talet. Området, som ligger strax söder om hamnstaden Valparaiso, utmärks av sin närhet till havet som är bara tio kilometer bort. De svala havsvindarna och kylande dimma från havet ger ett svalt odlingsklimat, trots att Casablanca ligger på 33 grader sydlig bredd, motsvarande Nordafrika på norra halvklotet. De mest odlade druvsorterna i Casablanca har därför blivit sådana som trivs i ett svalare klimat, som till exempel chardonnay och pinot noir.
Vingårdsarealen totalt i Casablanca är på strax över 1400 hektar, dvs mindre än många enskilda vinkooperativ i södra Europa, så det är internationellt sett ett mycket litet område. Klimatet motsvarar ett svalt medelhavsklimat, med en årlig nederbörd på cirka 550 mm.
Casablancas jordmån utmärks av sandiga jordar med något inslag av lera. Druvorna till Ritual Chardonnay kommer dock från vingårdar med väldränerad granit, som ger extra komplexitet och elegans.
2018 var generellt en mycket bra årgång i Chile, särskilt i de norra delarna dit Casablanca räknas. Efter några torra år, kom mycket vin under den chilenska vintern, som gav bra förutsättningar för vingårdarna. Vinmakaren Sofia Araya beskriver årgången på följande sätt: ”Vintern började bra, med mer än 400 mm regn, vilket är det mesta vi fått på tio år. Vi slapp frost på våren, och sommaren var sval, några grader under det normala. Detta gav bra syra och jämnare mognad och viner med mer örtiga aromer, bra fräschör, tydlig frukt och bra struktur. Skörden var, beroende på druvsort, 30 till 40% över en normal skörd.”
Druvorna är skördade för hand nattetid, för att bevara maximalt av aromer och friskhet i vinet. Delar av vinet är jäst med klasarna intakta på små, äggformade tankar av betong, något som ger extra textur och aromer till vinet. Resten av vinet jäser på 400-liters ekfat, varav 20% nya. Detta ger struktur och komplexitet. Efter avslutad jäsning har vinet vilat på jästfällningen med återkommande omrörning – ”bâtonnage”.
Druvorna kommer uteslutande från Viñedos Veramontes egna vingårdar i Casablanca.
Vinmakare: Sofia Araya
Druva: 100% Chardonnay
Alkohol: 13,5%
Totalsyra: 4,86 g/l
Socker: 1,0 g/l
pH: 3,05
Veramonte Estate grundades 1990 av Agustin Huneeus och hans hustru Valerie. Augustin Huneeus brukar beskrivas som det chilenska vinets nestor. Han började 1960 som verkställande direktör på ett litet chilenskt vinföretag, som under hans ledning växte till landets största. 1971 lämnade han Chile och blev chef för Seagrams vinavdelning i New York. Hustrun Valerie var utbildad oenolog och doktor i biokemi. Hon övergav en…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.