Ritual Chardonnay 2018 flaska

Ritual Chardonnay Casablanca Valley 2020

Smakbeskrivning

Nyanserad, fruktig doft med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, mimosablommor, ananas, honung, färska örter och vanilj. Serveras vid 10-12°C till rätter av halstrad fisk och grillat kött, eller till smakrika vegetariska rätter.

Veramonte

Som många andra vinproducenter i Chile har Veramonte en kort historia, och företaget startades av Agustín Huneeus i slutet av 1990-talet i Casablanca. I dag äger man mer är 500 hektar vingårdar. Sedan 2017 ägs Viñedos Veramonte av den stora spanska vinproducenten Gonzalez-Byass, och sedan årgång 2020 är samtliga viner ekologiska. Under etiketten Ritual buteljeras de bästa vinerna, uteslutande från Casablanca.

Längst in i den allra östligaste delen av Casablanca Valley odlar den berömda vinfamijen Heneeus några av Chiles mest respekterade viner. Här är mikroklimatet perfekt för druvor som föredrar ett lite kallare klimat, som chardonnay. Härifrån kommer familjen Huneeus Ritual, en fatlagrad chardonnay som verkligen visar upp hela sitt fulla register.

Till Casablanca Valley kom familjen Huneeus 1990. Redan då var de kända som branschens främsta. Agustin Huneeus hade erfarenhet från 15 vinproducerande länder, inte minst från USA där familjen också köpte vingårdar detta år. Men som ex-chilenare blev Casablanca och Veramont som att komma hem. Efter några år började odlingarna bära frukt och vinproduktionen utvecklades sakta med bättre och bättre kvaliteter för varje år. Under varumärket Ritual buteljerar Veramonte några av sina allra bästa viner.

Casablanca

Casablanca Valley är ett av de nyaste vinområdena i Chile, och de första vingårdarna anlades här först på 1980-talet. Området, som ligger strax söder om hamnstaden Valparaiso, utmärks av sin närhet till havet som är bara tio kilometer bort. De svala havsvindarna och kylande dimma från havet ger ett svalt odlingsklimat, trots att Casablanca ligger på 33 grader sydlig bredd, motsvarande Nordafrika på norra halvklotet. De mest odlade druvsorterna i Casablanca har därför blivit sådana som trivs i ett svalare klimat, som till exempel chardonnay och pinot noir.

Vingårdsarealen totalt i Casablanca är på strax över 1400 hektar, dvs mindre än många enskilda vinkooperativ i södra Europa, så det är internationellt sett ett mycket litet område. Klimatet motsvarar ett svalt medelhavsklimat, med en årlig nederbörd på cirka 550 mm.

Casablancas jordmån utmärks av sandiga jordar med något inslag av lera. Druvorna till Ritual Chardonnay kommer dock från vingårdar med väldränerad granit, som ger extra komplexitet och elegans.

Vinet

2020 var ett torrt och varmt år i Casablanca i Chile, där skörden blev upp till 25 procent lägre än normalt. Det torra vädret gjorde dock att druvorna var i bästa kondition och kvaliteten på årgången blev generellt mycket bra i Casablanca. För att få balans i vinerna gällde det att skörda i rätt tid, och vinerna blev då koncentrerade, smakrika med fortfarande välbevarad syra. Tack vare att man skördar druvorna till Ritual Chardonnay på natten får man in druvor med maximal koncentration och friskhet. Även årgång 2020 visar upp de karaktärer som gjorde att förra årgången av Ritual Chardonnay sålde ut mycket snabbt – koncentrerad frukt med nötig fatkaraktär, inslag av gula plommon, tropisk frukt och vanilj och lång, elegant eftersmak.

Druvorna är skördade för hand nattetid, för att bevara maximalt av aromer och friskhet i vinet. Delar av vinet är jäst med klasarna intakta på små, äggformade tankar av betong, något som ger extra textur och aromer till vinet. Resten av vinet jäser på 400-liters ekfat, varav 20% nya. Detta ger struktur och komplexitet. Efter avslutad jäsning har vinet vilat på jästfällningen med återkommande omrörning – ”bâtonnage”.

Druvorna kommer uteslutande från Viñedos Veramontes egna vingårdar i Casablanca.

Vinmakare: Sofia Araya
Druva: 100% Chardonnay
Alkohol: 13,5%
Totalsyra: 4,86 g/l
Socker: 1,0 g/l
pH: 3,05

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vingård_lunch_pergola

Veramonte Estate grundades 1990 av Agustin Huneeusoch hans hustru Valerie. Augustin Huneeus brukar beskrivas som det chilenska vinets nestor. Han började 1960 som verkställande direktör på ett litet chilenskt vinföretag, som under hans ledning växte till landets största. 1971 lämnade han Chile och blev chef för Seagrams vinavdelning i New York. Hustrun Valerie var utbildad oenolog och doktor i biokemi. Hon övergav en…

ritual pinot noir reserva nigab

Ritual Pinot Noir 2015 (Ch)

Ritual pinot noir har skördats i gryningen och sorterats för hand i dubbla omgångar. Därefter har musten pressats...
Pris: 179:- (75 cl)
veramonte sauvignon blanc reserva
Ekologisk

Veramonte Sauvignon Blanc 2018 (Ch)

Generös frisk doft av svartavinbärsblad, nässlor och en krispig krusbärston. Torrt vin och friskt vin med toner av...
Pris: 129:- (75 cl)

Inspiration

en torsk på tallrik med räkor

Torsk med räkor och skirat smör

torskrygg på tallrik recept med flaska vin

How to Bourgogne a Torsk eller Bakad torskrygg med rotselleripuré

Vingård i Chile

Om vinlandet CHILE

vingård i chile - casablanca

Casablanca – vindistriktet som föddes på 80-talet

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2022 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2022 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close