en flaska gruber från österrike

Gruber Röschitz Grüner Veltliner 2022

Smakbeskrivning

Gruber Röschitz Grüner Veltliner har en blommig och fruktig doft med inslag av citrus, mandarin, kumquat, kiwi och mogna päron. Smaken torr och lätt krispig men med tydlig blommighet, gröna äpplen och mango, samt en pepprig och frisk men välbalanserad syra.

Gruber Röschitz

Familjen Gruber har odlat viner i Röschitz sedan 1814, men det skulle dröja 150 år innan Ewald Gruber, vid 16 års ålder, beslutade sig för att bli en av Österrikes främsta vinodlare. Han utvecklade familjens husbehovstillverkning till ett modernt vineri med moderna tekniska faciliteter. Ewald Gruber kom att bygga en framstående verksamhet och trots att han numera är pensionerad ser han dagligen till sitt livsverk. 2012 tog tre av hans sex barn över verksamheten och har sedan dess fortsatt på den inslagna vägen. I dag har Grubers viner tilldelats mängder med utmärkelser i såväl USA som Europa och exporterar till ett växande antal länder.

De tre syskonen Gruber som tog 2012 över sina föräldrars vinodlingar på släktgården i Röschitz och påbörjade ett framgångsrikt och prisbelönt arbete med att sälja familjens viner i vidare kretsar. Deras ansträngningar har gått hand i hand med ett växande intresse för Österrike som vinland.

Weinviertel

Weinviertel är Österrikes ledande vindistrikt där det ligger i nordöstra delen av landet ”unter dem Manhartsberg” med gränser mot både Slovakien och Tjeckien.  I Vinkvadraten är klimatet för vinodling optimalt. Vinerna härifrån är ofta stora smakupplevelser och allra mest omtyckt är vitvinsdruvan grüner veltliner.

I Weinviertel skapar de omgivande bergen ett inlandslandskap där kalla vintrar och stekheta somrar utsätter vinerna för stora utmaningar. Regnar gör det nästan aldrig och de arma vinstockarna får söka sitt vatten på djup dit inga andra rötter når. I miljoner år har bergsluttningarna fått ta emot lössjord som vindarna burit med sig från söder. Den ligger nu som ett skyddande bördigt täcke över den djupare sten- och sandjorden och ger växtligheten ett bedrägligt fotfäste.

De senare åren har österrikiska viner haft en medaljprydd eriksgata längs världens stora vintävlingar och långt upp på de anspråksfulla vinlistorna på finkrogarna. Österrike är ett mångfacetterat vinland. Där odlas röda och vita viner, mousserande vin och högklassiga ädelviner, men huvuddelen av produktionen kretsar kring vita viner och druvan grüner veltliner. I Weinviertel, som är Österrikes stora vindistrikt, står grüner veltliner för mer än 50 procent av produktionen.

Gruber Röschitz Grüner Veltliner är ett utmärkt exempel för den som vill stifta bekantskap med Österrikes signaturdruva.

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

familjen gruber röschitz ute i vingården

Gruber Röschitz

Mer om producenten

Familjen Gruber har odlat viner i Röschitz sedan 1814, men det skulle dröja 150 år innan Ewald Gruber, vid 16 års ålder, beslutade sig för att bli en av Österrikes främsta vinodlare. Han utvecklade familjens husbehovstillverkning till ett modernt vineri med moderna tekniska faciliteter. Ewald Gruber kom att bygga en framstående verksamhet och trots att han numera är pensionerad ser han dagligen till sitt livsverk. 2012 tog tre…

Gruber Röschitz riesling nigab
Ekologisk

Gruber Röschitz Riesling 2021 (Ö)

Det skimrande, nästan isigt gulgröna vinet har en blommig doft med inslag av honung, lime och tropiska frukter. Smaken...
Pris: 144:- (75 cl)
Gruber Röschitz Ried Lauschen Zweigelt nigab
Ekologisk

Gruber Röschitz Ried Lauschen Zweigelt 2019 (Ö)

Ried Luaschen har en mörk rubinröd färg med en ljus violett strimma. Doften är generöst fruktig med körsbär...
Pris: 169:- (75 cl)

Inspiration

om vinlandet österrike

Om vinlandet ÖSTERRIKE

Carpaccio på hälleflundra med äpple, citronolja och körvel

Carpaccio på hälleflundra med äpple, citronolja och körvel

Sparris med parmesan och citronsmör

Sparris med parmesan och citronsmör

Asiatisk tonfiskröra på rågbröd med chilipicklad gurka

Asiatisk tonfiskröra på rågbröd med chilipicklad gurka

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2022 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2022 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close