saint veran vitt vin

Saint-Véran Domaine de la Croix Senaillet 2020

Smakbeskrivning

Saint-Véran har vuxit i ett kalkrikt jordlager ovanpå en lerig och fuktig djupt liggande jordart. Den speciella jordmånen ger ett mineralrikt vin med en frisk och lätt bitande syra. Doften är blommig och bred av lavendel, apelsinblommor, mogna päron och en ton av ingefära. Smaken är koncentrerad, frisk och fruktig med toner av citrus, litchifrukt och mogna äpplen. Lång och kryddig eftersmak. Saint-Véran är ett utpräglat fisk- och skaldjursvin. Det passar även utmärkt till sushi, milda fågelrätter och ost, speciellt getost. Kan lagras ett till tre år.

Domaine de la Croix Senaillet

Domaine de la Croix Senaillet ligger i södra Bourgogne. Familjen Martin har odlat sina prisbelönta viner här i snart 50 år och sedan 1992 när bröderna Richard och Stephan tog över driften påbörjade man en omställning till ekologisk odling. I dag räknas man till en av de främsta producenterna av organiska viner i Bourgogne.

Domaine de la Croix Senaillet ligger i den lilla byn Davayé i södra Bourgogne, strax väster om floden Saône i närheten av Mâcon. Platsen är mycket vacker med vidsträckta svepande kullar där viner i välskötta rader pryder sluttningarna. En gång i tiden reste munkar ett kors i Davayé. Det slogs sönder under franska revolutionen när kristenheten stod lågt i kurs. I mitten av 1800-talet lät byns borgmästare Benoit Senaillet uppföra ett nytt kors som sedan dess sägs beskydda människorna och vinerna från Davayé. Domaine de La Croix Senaillet har alla sina odlingar vid och kring detta kors. Familjen Martins vingårdar sträcker sig över 25 hektar och ligger utspridda som en mosaik utmed kullarna som omger byn. De skilda gårdarna har olika odlingsförutsättningar och eftersom jordmånen varierar får varje vin en specifik karaktär. Detta gör att Domaine de la Croix Senaillet kan ta fram en mängd olika viner trots att druvan uteslutande är chardonnay. De speciella förutsättningarna ger familjen Martin möjligheter att göra viner som hela världen vill göra.

  • Sedan 2006 arbetar man för att konvertera samtliga odlingar till ekologiska
  • Saint Véran är organiskt odlat
  • Man odlar uteslutande chardonnay

Vinet

Saint-Véran Domaine de la Croix Senaillet har legat hela tio månader på sin jästfällning. Vinet har fått jäsa mycket länge, i låg temperatur på ståltank, och har även fått en längre malolaktisk jäsning.
Sockerhalt: <0,3 g/100 ml

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Domaine de la Croix Senaillet

Mer om producenten

Domaine de la Croix Senaillet grundades av Maurice Martin när han i slutet av 1960-talet bosatte sig i Davayé. Han ville förverkliga sin livsdröm och börja odla vin. Det var en uppoffrande satsning och hans unga familj fick genomgå flera prövningar innan drömmen långsamt blev mer och mer sann. Han började med några förfallna vingårdar och fick så småningom dessa och fler och fler att blomstra igen. I dag har familjen mer…

Inspiration

en torsk på tallrik med räkor

Torsk med räkor och skirat smör

nigab chardonnay druvor

Chardonnay – lär dig känna igen världens mest populära druvsort

tecknad bild av vtvinsflaskor

Hur gör man vitt vin?

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2022 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2022 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close