Salentein Numina Chardonnay 2016

Salentein Numina Chardonnay 2019

Smakbeskrivning

Salentein Numina Chardonnay är en torr och elegant chardonnay som skimrar i guld. Doften är mycket generöst fruktig med toner av mogna äpplen, päron och exotiska frukter. Smaken är frisk, med en äpplig syra, tydliga inslag av citrus, rika mineraler och vita frukter. Eftersmaken är elegant, behagligt krispig och lång.

Vinet passar förträffligt till kraftiga fiskrätter som lax och tonfisk, men går också bra till grillade grönsaker, kyckling och vegetariska rätter. Det är ett förstklassigt sommarvin och ett lätt pratvin med mycket hög elegans. Färdigt att drickas nu men utvecklas under lagring. Bör serveras lätt kylt, 12–14 grader.

Bodegas Salentein

Bodegas Salentein är pionjären inom premium vintillverkning i Uco-dalen. Högt upp utmed Andernas sluttningar i Uco Valley odlar de sina berömda viner. På dessa latituder är det inte lätt att vara vindruva. Här är klimatet mer varierat och riskfyllt än kanske någon annanstans i vinvärlden. Heta, torra somrar och isande kalla vårar avlöser varandra på ett oförutsägbart sätt. Det nyckfulla klimatet gör att vinerna varierar år från år. Att vara vindruva i Argentina är inte det lättaste jobb man kan få. På de extremt höga höjderna i Uco Valley faller nästan inget regn, klimatet är svalt, ibland hett, ofta kruttorrt, andra tider snöar det. Vin odlas på över 1050 – 1700 meters höjd, ofta stormar det och vinrankornas rötter får söka sig djupt ner i Andernas stenjord för att finna sin näring.

Chardonnay

Chardonnay är en tacksam och snäll druva som låter sig odlas nästan överallt. Den är en utmärkt iblandningsdruva, inte minst i många av våra stora champagner, och den mår gott av att lagras på ekfat. Världens allra främsta chardonnay-viner kommer ofta från svalare klimat där chardonnay utvecklar friska viner med rika mineraltoner och en bitig fruktighet.

Vinet

2019 var ett varmt år med en medeltemperatur som var det högsta på nio år. Trots de varma året så var det en del frost i september och oktober. Klimatet gjorde att mognadsprocessen blev kortare än normalt. En hel del regn kom i april men som tur var så hade man hunnit skörda det mesta av druvorna då.

Chardonnaydruvorna handskördades den 1 mars och kommer ifrån de äldsta planteringarna på La Pampa Egendomen. Vinrankorna växer med 2 meters mellanrum mellan raderna och 1 meter mellan plantorna, 5000 plantor/ha. Vinet vinifieras på ekfat där en viss del genomgår malolaktisk jäsning, sedan lagras vinet ytterligare i ekfat på sin jästfällning.

Fakta

Vinmakare: José Galante
Druva: Chardonnay
Alkohol: 14,5%
Totalsyra: 6,2g/l
Socker: 1,8 g/l
pH: 3,37

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vy över vingårdar i argentina och bodegas salentein

Bodegas Salentein

Mer om producenten

Salentein är en privatägd estancia som odlar vin på drygt 5 000 tunnland, varav en fjärdedel ligger inom ett naturreservat. På bodegan finns också ett konst- och kulturcenter, ett vineri i världsklass, en retreat och en nybyggd katedral som är ett storslaget landmärke och används för vinlagring. Till största delen odlas den argentinska nationaldruvan Malbec, men även druvor som merlot, cabernet sauvignon och pinot noir är…

en flaska pyros malbec
Begränsad utgåva

Pyros Single Vineyard Block No. 4 Malbec 2017 (Ar)

Mörk purpur. Fruktig och komplex doft med toner av svarta bär och örter tillsammans med inslag av en lätt och...
Pris: 239:- (75 cl)
Salentein Numina Malbec 2015

Salentein Numina Malbec 2020 (Ar)

Druvorna till Salentein Numina Malbec 2019 skördades under fyra dagar i april. Därefter fick vinet kallmacerera under...
Pris: 239:- (75 cl)

Inspiration

nigab chardonnay druvor

Chardonnay – lär dig känna igen världens mest populära druvsort

en torsk på tallrik med räkor

Torsk med räkor och skirat smör

målning och bild på vingård i argentina

Allt om vinlandet Argentina

Sotad lax med pac choi och brynt sojasmör

Sotad lax med pak choi och brynt sojasmör

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2022 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2022 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close