en flaska med blåvit etikett i gammal stil

Tenuta di Montefoscoli Fontemaggiore Toscana Bianco 2021

Smakbeskrivning

Det vita vinet Fontemaggiore har en ljus halmgul färg med gyllene stråk. Doften är komplex och blommig med Medelhavsörter som salvia, ingefära och mynta. Där finns också grapefrukt, ostronskal och citrus. Smaken är fyllig och välbalanserad, mineralrik med en härlig syra som klingar av i en lång, blommig och krispig eftersmak.

Passar till

Fontemaggiore är ett utmärkt vin till lättare soppor, kyckling, sallad, fiskrätter och förrätter. Det är också utsökt till skaldjur av alla slag och till rätter som gifter sig med viner med lite syra och krispiga mineraler. Prova gärna till asiatisk mat och sushi. Fontemaggiore behöver inte lagras ytterligare på flaska och bör serveras kylt till omkring tio grader.

Vinfakta

Ursprung: Italien, Toscana
Druvsort: 95 % vermentino, 5 % petit manseng
Sockerhalt: 0,4 g/100 ml
Vinmakare: Attilio Pagli

Gott att veta

Druvan vermentino har på senare tid vuxit i popularitet i Italien. Vermentino är mycket väl anpassad till medelhavsklimatet i Toscana, där den stortrivs i den svalkande havsbrisen och den stekande solen. Ursprungligen tros vermentino komma från Korsika där man vet att druvan fanns redan på 1200-talet. Men det är en tunnskalig och känslig druva, som blommar tidigt och lätt angrips av frost under vårnätterna. Det tunna skalet gör den också mottaglig för mjöldagg. I Fontemaggiore ingår även en liten del petit manseng. Till skillnad från vermentino är det en tjockskalig druva som är omtyckt för sin tålighet och sin förmåga att ge sena skördar.

Vinodlingen är mycket gammal vid Montefoscoli, troligen odlades vin vid godset redan under tidig medeltid. Jesuitmunkar, som anlade ett kloster på platsen på 1630-talet, såg till att nattvardsvin odlades på markerna. Mot slutet av 1700-talet blev vinodlingen mer kommersiell då Montefoscoli köptes av en lokal adelsman som påbörjade jordbruk och vinodling i större skala. På senare år har betydande mängder tobak producerats på egendomen. Familjen Castellani förvärvade Montefoscoli 2018 och en ny era för det anrika godset inleddes.

När druvorna anländer vineriet så avstjälkas de omgående. Därefter mjuk pressning och respektive batch av druvmust kyls ned till 8 grader i 24 timmar för att gynna den naturliga dekanteringen. Den klara musten hälls sedan i rostfria ståltankar där den alkoholhaltiga jäsningen sker vid en temperatur som inte överstiger 12°C.

Kort om Castellani

Alfred Castellani registrerade sitt vinodlingsföretag 1903 hemma på familjens gård i Chianti. Då hade såväl han som far och farfar odlat viner sedan mycket länge, fast enbart för husbehov och för att sälja någon flaska till vänner och grannar hemma i byn. Alfred Castellani blev känd för att göra ett alldeles utsökt vin och han övertalades att börja odla i större skala. Snart såldes hans viner över hela Toscana. I dag räknas familjen Castellani som en av de främsta producenterna i Italien och familjen har haft stor betydelse för utvecklingen av Toscana och Chianti som kulturellt och gastronomiskt resmål. När familjen Castellani förvärvade Montefoscoli 2018 påbörjade de en restaurering av vingårdarna och nyplantering av ekologiska odlingar

  • Fontemaggiore betyder ungefär den stora källan
  • På Montefoscoli odlar Castellani både röda och vita IGT och DOCG-viner
  • Man har också påbörjat en pietetsfull restaurering av det gamla jesuitklostret
  • Castellani drivs nu i fjärde generationen med stort fokus på ekologisk odling
  • Castellani tar aktiv del i internationella forskningsprojekt för att utveckla naturlig hållbarhet och bevara äldre druvsorter
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

fält och gård i toscana

Tenuta di Montefoscoli

Mer om producenten

Vinodlingen är mycket gammal vid Montesfoscoli, troligen odlades vin vid godset redan under tidigt medeltid. Jesuitmunkar, som anlade ett kloster på platsen på 1630-talet, såg till att nattvardsvin odlades på markerna. Mot slutet av 1700-talet blev vinodlingen mer kommersiell då Montesfoscoli köptes av en lokal adelsman som påbörjade jordbruk och vinodling i större skala. På senare år har betydande mängder tobak producerats…

en flaska med etikett som ser ut som en syltburk i gammal stil
Nyhet
Ekologisk

Tenuta di Montefoscoli Tabaccaia Chianti Superiore DOCG 2020 (To)

Tabaccaia från Montesfoscoli har en livlig rubinröd färg som med ålder drar åt granatäpple. Doften är intensiv...
Pris: 159:- (75 cl)
en flaska med blåvit etikett i gammal fin stil som en syltburk
Nyhet

Tenuta di Montefoscoli Santandrea Toscana Rosso 2020 (To)

Santandrea har en rubinröd djup färg och den karaktäristiska doft man finner hos ”Supertuscans”. Här finns...
Pris: 139:- (75 cl)

Inspiration

Tryffelpizza Bianco

Tryffelpizza Bianco

kyckling i ugn med toscanska smaker

Hel kyckling i ugn med Toscanska smaker

bild på moped i tosana

Toscana

Piergiorgio Castellani

Piergiorgio Castellani – den surfande vinmakaren i Toscana

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2020 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2021 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close