Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Det vita vinet Fontemaggiore har en ljus halmgul färg med gyllene stråk. Doften är komplex och blommig med Medelhavsörter som salvia, ingefära och mynta. Där finns också grapefrukt, ostronskal och citrus. Smaken är fyllig och välbalanserad, mineralrik med en härlig syra som klingar av i en lång, blommig och krispig eftersmak.
Fontemaggiore är ett utmärkt vin till lättare soppor, kyckling, sallad, fiskrätter och förrätter. Det är också utsökt till skaldjur av alla slag och till rätter som gifter sig med viner med lite syra och krispiga mineraler. Prova gärna till asiatisk mat och sushi. Fontemaggiore behöver inte lagras ytterligare på flaska och bör serveras kylt till omkring tio grader.
Ursprung: Italien, Toscana
Druvsort: 95 % vermentino, 5 % petit manseng
Sockerhalt: 0,4 g/100 ml
Vinmakare: Attilio Pagli
Druvan vermentino har på senare tid vuxit i popularitet i Italien. Vermentino är mycket väl anpassad till medelhavsklimatet i Toscana, där den stortrivs i den svalkande havsbrisen och den stekande solen. Ursprungligen tros vermentino komma från Korsika där man vet att druvan fanns redan på 1200-talet. Men det är en tunnskalig och känslig druva, som blommar tidigt och lätt angrips av frost under vårnätterna. Det tunna skalet gör den också mottaglig för mjöldagg. I Fontemaggiore ingår även en liten del petit manseng. Till skillnad från vermentino är det en tjockskalig druva som är omtyckt för sin tålighet och sin förmåga att ge sena skördar.
Vinodlingen är mycket gammal vid Montefoscoli, troligen odlades vin vid godset redan under tidig medeltid. Jesuitmunkar, som anlade ett kloster på platsen på 1630-talet, såg till att nattvardsvin odlades på markerna. Mot slutet av 1700-talet blev vinodlingen mer kommersiell då Montefoscoli köptes av en lokal adelsman som påbörjade jordbruk och vinodling i större skala. På senare år har betydande mängder tobak producerats på egendomen. Familjen Castellani förvärvade Montefoscoli 2018 och en ny era för det anrika godset inleddes.
När druvorna anländer vineriet så avstjälkas de omgående. Därefter mjuk pressning och respektive batch av druvmust kyls ned till 8 grader i 24 timmar för att gynna den naturliga dekanteringen. Den klara musten hälls sedan i rostfria ståltankar där den alkoholhaltiga jäsningen sker vid en temperatur som inte överstiger 12°C.
Alfred Castellani registrerade sitt vinodlingsföretag 1903 hemma på familjens gård i Chianti. Då hade såväl han som far och farfar odlat viner sedan mycket länge, fast enbart för husbehov och för att sälja någon flaska till vänner och grannar hemma i byn. Alfred Castellani blev känd för att göra ett alldeles utsökt vin och han övertalades att börja odla i större skala. Snart såldes hans viner över hela Toscana. I dag räknas familjen Castellani som en av de främsta producenterna i Italien och familjen har haft stor betydelse för utvecklingen av Toscana och Chianti som kulturellt och gastronomiskt resmål. När familjen Castellani förvärvade Montefoscoli 2018 påbörjade de en restaurering av vingårdarna och nyplantering av ekologiska odlingar
Vinodlingen är mycket gammal vid Montesfoscoli, troligen odlades vin vid godset redan under tidigt medeltid. Jesuitmunkar, som anlade ett kloster på platsen på 1630-talet, såg till att nattvardsvin odlades på markerna. Mot slutet av 1700-talet blev vinodlingen mer kommersiell då Montesfoscoli köptes av en lokal adelsman som påbörjade jordbruk och vinodling i större skala. På senare år har betydande mängder tobak producerats…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.