Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Tokara Directors Reserve White 2018 har en skimrande halmgul färg med reflekterande skiftningar. Doften är komplex med inslag av krusbär, grapefrukt, citrongräs och lätt rostade mandlar. Där finns också typiska mineraltoner från semillondruvan. Smaken är fyllig och rik med samma karaktäristik som doften. Vinet har ett makalöst djup och en lång kvardröjande citruston. Vinet är färdigt att drickas men utvecklas ytterligare under några års lagring. Bör serveras runt 10–12 grader.
Tokara Directors Reserve White är ett elegant fisk- och skaldjursvin, särskilt till krämiga skaldjursrätter som Toast Skagen, skaldjurssallader och pasta. Det är också ett förträffligt vin till grillad fisk, torsk, marulk och andra vita fiskar.
Ursprung: Sydafrika, Stellenbosch
Druvsort: 63 % sauvignon blanc, 37 % semillion
Lagring: Eklagrad 9 månader
Restsocker: 3,0 gram/liter
Syrahalt: 6,2 g/liter
pH-värde: 3,20
Sydafrika är numera ett av världens mest intressanta vinländer. Inte minst har många unga, välutbildade producenter bidragit till att förändra landets position på världens vinkarta. Bara för något decennium sedan präglades den Sydafrikanska vinproduktionen av mer eller mindre halvhjärtad bulkvinsproduktion. Detta har förändrats helt och i dag producerar landet formidabla toppviner. Tokara är en av de främsta producenterna. Directors Reserve White 2018 har odlats i Stellenbosch, på hög höjd, upp till 580 meter, utmed Simonsbergs syd- och sydvästsluttningar. Druvorna skördades för hand, avstammades direkt efter skörd och pressades omedelbart i en syrefrimiljö. Den självrunna musten och pressmusten separerades och fick sedimentera under ett dygn innan den klara musten togs om hand. Musten fick sedan jäsa på 400-liters ekfat, varav 32 procent ny fransk ek. Efter jäsningen fick vinet ligga på sin fällning under kontinuerlig omröring i nio månader. Faten blandades i november, filtrerades och buteljerades strax därpå.
Tokara Winery som grundades så sent som 1994 är en av de främsta producenterna i Sydafrika. Tokara ägs av Gerrit Thomas och Anne-Marie Ferreira som köpte den vackert belägna egendomen i början av 1990-talet. Deras plan var att lämna det hektiska affärslivet, bosätta sig på landet och leva ett lugnare liv där de skulle ägna sig åt olivodling och lite jordbruk. Nästan omedelbart insåg de vilket osedvanligt bra läge deras nya hem hade för vinodling. Namnet, Tokara, tog de från sina barn Thomas och Kara. De första vinstockarna planterades 1994 och några år senare förvärvade de ytterligare två vingårdar, en i Elgindistriktet och en i vinstaden Hermanus. De anlitade också en ”shooting star” i den sydafrikanska vinindustrin, den unge Miles Mossop, och gav honom fria händer och en väl tilltagen budget. I dag anses Miles Mossop vara en av Sydafrikas absolut främsta oenologer och har närmast rockstjärnestatus i branschen. Tokara Estate är en förstklassig besöksanläggning med prisbelönt arkitektur, konst- och konsthantverksutställning. Där finns också en hyllad restaurang. Tokara tillverkar även olivolja och brandy.
I början av 1990-talet förvärvade familjen Ferreria, Gerrit Thomas och Anne-Marie, en egendom på Simonsbergs sydsluttningar inte långt från Stellenboch. De tänkte lämna affärslivet och slå sig ner på landet för att bo och leva ett lugnare liv som olivodlare och småskaliga bönder. De kallade sin gård Tokara efter sina barn Thomas och Kara. Tankarna på vinodling uppstod dock snart när man insåg vilka optimala…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.