en flaska vitt vin från sydafrika

Tokara Directors Reserve White 2018

Smakbeskrivning

Tokara Directors Reserve White 2018 har en skimrande halmgul färg med reflekterande skiftningar. Doften är komplex med inslag av krusbär, grapefrukt, citrongräs och lätt rostade mandlar. Där finns också typiska mineraltoner från semillondruvan. Smaken är fyllig och rik med samma karaktäristik som doften. Vinet har ett makalöst djup och en lång kvardröjande citruston. Vinet är färdigt att drickas men utvecklas ytterligare under några års lagring. Bör serveras runt 10–12 grader.

Passar till

Tokara Directors Reserve White är ett elegant fisk- och skaldjursvin, särskilt till krämiga skaldjursrätter som Toast Skagen, skaldjurssallader och pasta. Det är också ett förträffligt vin till grillad fisk, torsk, marulk och andra vita fiskar.

Vinfakta

Ursprung: Sydafrika, Stellenbosch
Druvsort: 63 % sauvignon blanc, 37 % semillion
Lagring: Eklagrad 9 månader
Restsocker: 3,0 gram/liter
Syrahalt: 6,2 g/liter
pH-värde: 3,20

Gott att veta

Sydafrika är numera ett av världens mest intressanta vinländer. Inte minst har många unga, välutbildade producenter bidragit till att förändra landets position på världens vinkarta. Bara för något decennium sedan präglades den Sydafrikanska vinproduktionen av mer eller mindre halvhjärtad bulkvinsproduktion. Detta har förändrats helt och i dag producerar landet formidabla toppviner. Tokara är en av de främsta producenterna. Directors Reserve White 2018 har odlats i Stellenbosch, på hög höjd, upp till 580 meter, utmed Simonsbergs syd- och sydvästsluttningar. Druvorna skördades för hand, avstammades direkt efter skörd och pressades omedelbart i en syrefrimiljö. Den självrunna musten och pressmusten separerades och fick sedimentera under ett dygn innan den klara musten togs om hand. Musten fick sedan jäsa på 400-liters ekfat, varav 32 procent ny fransk ek. Efter jäsningen fick vinet ligga på sin fällning under kontinuerlig omröring i nio månader. Faten blandades i november, filtrerades och buteljerades strax därpå.

Kort om Tokara

Tokara Winery som grundades så sent som 1994 är en av de främsta producenterna i Sydafrika. Tokara ägs av Gerrit Thomas och Anne-Marie Ferreira som köpte den vackert belägna egendomen i början av 1990-talet. Deras plan var att lämna det hektiska affärslivet, bosätta sig på landet och leva ett lugnare liv där de skulle ägna sig åt olivodling och lite jordbruk. Nästan omedelbart insåg de vilket osedvanligt bra läge deras nya hem hade för vinodling. Namnet, Tokara, tog de från sina barn Thomas och Kara. De första vinstockarna planterades 1994 och några år senare förvärvade de ytterligare två vingårdar, en i Elgindistriktet och en i vinstaden Hermanus. De anlitade också en ”shooting star” i den sydafrikanska vinindustrin, den unge Miles Mossop, och gav honom fria händer och en väl tilltagen budget. I dag anses Miles Mossop vara en av Sydafrikas absolut främsta oenologer och har närmast rockstjärnestatus i branschen. Tokara Estate är en förstklassig besöksanläggning med prisbelönt arkitektur, konst- och konsthantverksutställning. Där finns också en hyllad restaurang. Tokara tillverkar även olivolja och brandy.

  • Jordmånen där Directors Reserve White har odlats består av förmultnade eklöv, samt grus av granit och sandsten
  • Tokara ligger mycket vackert och är ett gastronomiskt besöksmål som lockar mängder med vinturister. Restaurangen drivs av en av Sydafrikas mest välkända kockar
  • Tokara har ett unikt konstgalleri och på gårdsplanen står världens största krukväxt, en magnifik ek i en jättelik kruka av betong
  • Tokaras tre vingårdar producerar var för sig särtypiska viner
  • Tokara är en av Sydafrikas mest prisbelönta producenter
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

tokara vineyard south africa sydafrika

Tokara Winery

Mer om producenten

I början av 1990-talet förvärvade familjen Ferreria, Gerrit Thomas och Anne-Marie, en egendom på Simonsbergs sydsluttningar inte långt från Stellenboch. De tänkte lämna affärslivet och slå sig ner på landet för att bo och leva ett lugnare liv som olivodlare och småskaliga bönder. De kallade sin gård Tokara efter sina barn Thomas och Kara. Tankarna på vinodling uppstod dock snart när man insåg vilka optimala…

Tokara Reserve Collection Sauvignon Blanc 2020 (St)

Tokara Elgin Sauvignon Blanc är ett kristallklart nästan krispigt vin. Det har en halmgul färg med lätta gröna...
Pris: 189:- (75 cl)
Tokara Director’s Reserve 2014
Nyhet

Tokara Director’s Reserve Red 2020 (St)

Smakbeskrivning Färgen är mörkt blåröd. Generöst stor doft, fruktig, något utvecklad doft med tydlig rostad...
Pris: 239:- (75 cl)

Inspiration

vinlandet sydafrika

Om vinlandet SYDAFRIKA

stellenbosch sydafrika

Stellenbosch

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2020 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2021 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close