Tokara Reserve Collection Sauvignon Blanc 2020

Smakbeskrivning

Kristallklart vin med en svagt halmgul färg med lätta gröna toner. Doften är mycket fruktig, där finns gröna äpple, päron och exotiska frukter som passionsfrukt, guava, mango och melon, men även en lätt bitande citrus och en för sydafrikansk sauvignon blanc typisk örtighet. Smaken är i balans med doften, citrus, frukter, friskhet med en lång mineral- och örtton i eftersmaken.

Tokara Elgin Reserve Collection Sauvignon Blanc är ett förstklassigt vin som kan serveras som en väl kyld aperitif, till skaldjur och lätta salladsrätter, eller till nyskördad sparris med hollandaisesås. Det är ett lättdrucket sällskapsvin som är klart att drickas nu. Det är också ett spännande vin för den som vill uppleva ett vitt vin från Sydafrika och en typisk sauvignon blanc från ett av de mest spännande länderna i den ”nya världen”.

Tokara Winery

I början av 1990-talet förvärvade familjen Ferreria, Gerrit Thomas och Anne-Marie, en egendom på Simonsbergs sydsluttningar inte långt från Stellenboch. De tänkte lämna affärslivet och slå sig ner på landet för att bo och leva ett lugnare liv som olivodlare och småskaliga bönder. De kallade sin gård Tokara efter sina barn Thomas och Kara. Tankarna på vinodling uppstod dock snart när man insåg vilka optimala förutsättningar gården erbjöd. Några år senare förvärvade familjen ytterligare två vingårdar, en i Elgin-distriktet och en nära vinstaden Hermanus. De tre odlingarna ger Tokara möjlighet att producera viner med olika karaktär. I dag är Tokara ett betydande besöksmål med konstgalleri, fine dining-restaurang och butik som erbjuder ett stort urval av gårdsproducerade varor och delikatesser. Tokara är mycket vackert beläget och på gårdsplanen utanför vingården möts besökarna av ”världens största krukväxt”, en magnifik ek i en jättekruka av betong

Det är främst i de kustnära bergsområdena i den sydvästra delen av Sydafrika som vinodling i världsklass vuxit fram. Här skapar mötet med de kalla Atlantvindarna och den varma indiska oceanen ett närmast Medelshavslikt klimat som får livgivande näring av en brännande het sol under kruttorra sommarmånader.

Vinet

Tokara Reserve Collection Sauvignon Blanc görs av så kallad ”free run juice”, det vill säga druvsaft som pressas fram av druvornas egen tyngd. Sådana viner utvecklar inte lika mycket tanniner och får en klarare färg.

Druvan sauvignon blanc har uteslutande odlats på Elgin farm, jästs på ståltank och legat på fällning i fem månader. En mindre del (nio procent) av vinet har ekfatslagrats för att ge en mjukare och rundare karaktär. I Tokaras Reserve Collection används bara den klara druvsaften efter att druvjuicen har fått sedimentera ett dygn efter pressning.

Druvor: 100% sauvignon blanc.
Skördeuttag: 7-10 ton/ha
Vinifikation och lagring: 9% av juicen lagras på 400 liters fat i 5 månader
pH: 3,11
Totalsyra: 6,6 gr/l
Socker: 2,62 gr/l

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

tokara vineyard south africa sydafrika

Tokara Winery

Mer om producenten

I början av 1990-talet förvärvade familjen Ferreria, Gerrit Thomas och Anne-Marie, en egendom på Simonsbergs sydsluttningar inte långt från Stellenboch. De tänkte lämna affärslivet och slå sig ner på landet för att bo och leva ett lugnare liv som olivodlare och småskaliga bönder. De kallade sin gård Tokara efter sina barn Thomas och Kara. Tankarna på vinodling uppstod dock snart när man insåg vilka optimala…

en flaska vitt vin från sydafrika
Begränsad utgåva

Tokara Directors Reserve White 2018 (St)

Tokara Directors Reserve White 2018 har en skimrande halmgul färg med reflekterande skiftningar. Doften är komplex med...
Pris: 231:- (75 cl)
Tokara Director’s Reserve 2014
Begränsad utgåva

Tokara Director’s Reserve Red 2020 (St)

Smakbeskrivning Färgen är mörkt blåröd. Generöst stor doft, fruktig, något utvecklad doft med tydlig rostad...
Pris: 239:- (75 cl)

Inspiration

stellenbosch sydafrika

Stellenbosch

sauvignon blanc vingård vinstock druvor

Sauvignon blanc – som en daggfrisk sommarmorgon

grillad fisk med potatismos på en tallrik

Halstrad gösfilé med jordärtskockspuré

tallrik med Moules marinières med smak av Normandiet

Moules marinières med smak av Normandie

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2022 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2022 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close