en flaska pecorino vin i knubbig flaska

Tollo Biologico Pecorino Terre di Chieti 2020

Smakbeskrivning

Fruktig doft med inslag av citrus, persika, tropiska frukter och blommiga toner. Smaken är fruktig och delikat fullmogen med lång eftersmak.

Terre di Chieti Pecorino är ett delikat vin till fisk och skaldjur, i synnerhet till lax och vit fisk. Vinet passar också till italienska ostar som mozzarella, burrata och andra färskostar. Bör serveras vid cirka 12 garder.

Abruzzo

Abruzzo i östra Italien är en fascinerande vinregion. Trots att det produceras enorma mängder vin i det bergiga distriktet så är det först på senare år som det börjat talas om Abruzzo-viner. I det varma Medelhavsklimatet odlas druvor som knappast existerar på andra håll. En sådan är pecorino.

Abruzzo, som ligger på den italienska östkusten i höjd med Rom, brukar kallas ”det gömda Italien”. Det är en lantlig och mycket vacker region som ligger isolerad ”bortom bergen”. Två tredjedelar av Abruzzo består av berg. Italiens ryggrad, Apenninerna, den 100 mil långa bergskedjan, präglar natur, klimat och geografi i Abruzzo. De högsta bergskammarna når närmare 3 000 meter över havet. Nästan hälften av Abruzzos yta består av nationalparker och naturreservat. I regionen finns en fantastisk natur och ett djurliv som är unikt och mycket skyddsvärt.

Närheten till unika naturen präglar Cantina Tollo som i hög grad producerar ekologiska och naturnära viner. Ett sådant Pecorino-vinet Terre di Chieti, som ingår i Cantina Tollos Organic-serie där etiketterna pryds av en insekt som representerar samspelet mellan människa, vin och natur. På Terre di Chietis etikett ståtar en mäktig ekoxe.

Druvan

Pecorino är en gåtfull druva vars ursprung gått förlorat. Troligen har den uppkommit i östra Italien. Länge ansågs pecorino vara utrotad, men kunde återupplivas i Abruzzo i mitten av 1900-talet. Pecorino är som bekant en av Italiens underbara ostar, men druvan har inget med den berömda fårosten att göra. Namnet kommer från pecora som betyder får på italienska och pecorino är diminutivformen ”det lilla fåret”. En teori är att druvan fått sitt namn eftersom fåren som vallades genom odlingarna brukade äta av vinrankorna.

Fakta

Druvsort: 100 % pecorino

Sockerhalt: 3 g/l (torrt)

Klimat: Medelhavsklimat

Odlingssätt: Pergola Abruzzo

Läge: Provinsen Chieti

Skörd: Slutet av september

Jordmån: Sandig lerjord

Vinifiering: Cryomacerering, långsam pressning, temperaturkontrollerad

Jäsning: ståltank

Lagring: Glastäckta cementankar

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

cantine tollo

Cantina Tollo

Mer om producenten

Kooperativet Cantina Tollo grundades 1960. Det var en tid när Italiens landsbygd drabbats hårt av efterkrigstidens fattigdom. Abruzzo var ett jordbruksdistrikt från vilket många gav sig av i jakt på jobb i städerna och utomlands. Med flykten från landsbygden utarmades vinodlingen. De vinodlare som stannade kvar gick samman för att rädda det som räddas kunde. I dag har kooperativet fler än 800 medlemmar och gör vin i många…

en rolig flaska vin med vin från abruzzrena
Ekologisk

Tollo Biologico Montepulciano d’Abruzzo 2019 (Vi)

Fruktig och bärig doft med toner av lakrits. Kraftfullt vin med rik fruktighet. Fin struktur och välbalanserade...
Pris: 129:- (75 cl)

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2022 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2022 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close