veramonte sauvignon blanc reserva

Veramonte Sauvignon Blanc 2018

Smakbeskrivning

Generös frisk doft av svartavinbärsblad, nässlor och en krispig krusbärston. Torrt vin och friskt vin med toner av krusbär, päron och lime. Veramonte sauvignon blanc har alla dessa stiltypiska inslag, texturen är krispigt torr med drag av mandarin, citrus och mängder med blommiga toner. Serveras vid ca 10° C. Detta vin ackompanjerar en Caprese sallad eller havsabborre ceviche på ett alldeles utmärkt sätt. Även perfekt som sommaraperitif bland vänner.

Veramonte

Lite nordväst om Santiago i Casablanca Valley planterades de första vinrankorna i slutet av 1980-talet. Då hade den chilenska vinindustrin långsamt börjat resa sig sedan den skjutits i sank under orostiderna i landet. I dag har Chiles vinproduktion förvandlats. Landet räknas nu till ett av de allra främsta i vinvärlden och näringen blomstrar. Det visar inte minst fascinerande Veramonte med sin Sauvignon Blanc.

Casablanca Valley ligger så långt söderut som den 33:e sydliga breddgraden och mindre än 30 kilometer öster om Stilla havet. Det är mycket närmare ekvatorn än några europeiska vingårdar och egentligen borde klimatet här vara alldeles för varmt för vinodling. Men havet kyls av kalla strömmar från Antarktis och havsluften från Stilla havet drar med sig en kall och fuktig morgondimma som rullar in mot Anderna i öster. Det gör att det bildas mycket moln som täcker den annars obarmhärtiga solen. Dessutom sveper kalla bergsvindar ner över dalen från flera tusen meters höjd. Casablanca Valley har därmed färre, men intensiva, soltimmar, mer nederbörd och är svalare än andra vinområden i Chile.

Veramonte producerar ekologiska viner och innehar certifikat Hållbart vin från Chile. Att producera vin med hållbara metoder med att kultivera friska och levande jordar anser de det enda rätta sättet att upprätthålla friska och uttrycksfulla vingårdar, som överstiger tiden och levererar ren frukt och viner som återspeglar de levande jordarna de kommer från.

Vinet

Druvorna till Veramontes sauvignon blanc skördas nattetid och transporteras direkt till pressning för att behålla så mycket av aromer och syra som möjligt. Vinet genomgick först en kallmaceration i 24 timmar. Därefter separeras must från druvskal som förs omgående över på rostfria ståltankar, för en långsam alkoholjäsning i låg temperatur, allt för att uppnå största möjliga smakutveckling.

Årgång 2018, en extraordinär säsong med betydande nederbörd på vintern som ackumulerade ett rekordgenomsnitt för de senaste tio åren i Casablanca-dalen. Temperaturerna var måttliga under hela säsongen, vilket genererade en långsam mognadskurva och druvorna erhöll en optimal mognad av mycket god kvalitet.

Druva: Sauvignon Blanc
Jordmån: I överlag alluvialjord med lerig sandstruktur med inslag av granit, lera, hög mineralhalt, inklusive glimmer och kvarts.
Alkohol: 13,5%
Totalsyra: 6,2g/l
Socker: 3,33 g/l
pH: 3,1

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vingård_lunch_pergola

Veramonte Estate grundades 1990 av Agustin Huneeusoch hans hustru Valerie. Augustin Huneeus brukar beskrivas som det chilenska vinets nestor. Han började 1960 som verkställande direktör på ett litet chilenskt vinföretag, som under hans ledning växte till landets största. 1971 lämnade han Chile och blev chef för Seagrams vinavdelning i New York. Hustrun Valerie var utbildad oenolog och doktor i biokemi. Hon övergav en…

ritual pinot noir reserva nigab

Ritual Pinot Noir 2015 (Ch)

Ritual pinot noir har skördats i gryningen och sorterats för hand i dubbla omgångar. Därefter har musten pressats...
Pris: 181:- (75 cl)
Ritual Chardonnay 2018 flaska

Ritual Chardonnay Casablanca Valley 2020 (Ch)

Casablanca Valley är ett av de nyaste vinområdena i Chile, och de första vingårdarna anlades här först på...
Pris: 161:- (75 cl)

Inspiration

sauvignon blanc vingård vinstock druvor

Sauvignon blanc – som en daggfrisk sommarmorgon

små blad med räkor på och lök

Räkfyllda hjärtsalladsblad med syrad lök och ingefära

en torsk på tallrik med räkor

Torsk med räkor och skirat smör

tecknad bild av vtvinsflaskor

Hur gör man vitt vin?

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 171:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2020 (It)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 101:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2021 (It)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 240:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close