en flaska vitt vin victoria riesling

Victoria Riesling 2018

Halvtorrt vitt vin med mycket frisk och fräsch smak av äpple, druvor och fläder, inslag av päron, honung och mandarin.

Vitvinet skördas för hand under oktober månad för att uppnå så hög mognad som möjligt. Detta i kombination med kalla nätter ger ett friskt och fruktigt vin med välbalanserad syra och sötma. Vinet pressas och jäses på temperaturkontrollerade tankar av rostfritt stål. Efter jäsningen vilar det på sin jästfällning under ett antal veckor för att ge en viss komplexitet. Vinet buteljeras ungt och bör konsumeras inom ett par år.

Med omkring 20 procent av Tysklands totala vinproduktion är Pfalz landets näst största vinregion. Även sett till ytan är Pfalz nummer två i Tyskland. Härifrån kommer vinkooperativet Herxheim am Berg.

Pfalz ingår i delstaten Rheinland-Pfalz, området följer i stort sett Rhenfloden längs gränsen mot franska Alsace. Här tillverkas främst vita viner, men också huvuddelen av de tyska rödvinerna. Pfalz har en sällsynt variationsrik jordmån och tack vare många soltimmar är det möjligt att odla de flesta av de stora druvorna. I Pfalz finns flera av de mest kända tyska vingårdarna, och många menar att landets absoluta toppviner görs just här.

Rent geografiskt har Pfalz mycket gemensamt med Alsace. Vissa vinodlare har vingårdar på båda sidor gränsen. Pfalz är inramat av berg i alla väderstreck och ligger väl skyddat mot kalla vindar. Klimatet är i regel varmare än på andra håll i södra Tyskland, men är också tämligen nederbördsfattigt. Pfalz brukar beskrivas som ett paradis för vinodlare eftersom förutsättningarna är så skiftande och rika. Varma somrar, ett stillsamt, jämt regnande och en närmast ofattbart variationsrik jordmån ger mängder med möjligheter. Ett och samma vinberg kan ha dussintals skiftande jordar, från musselkalk till sandsten, via lössjord och kalk, till sand och grus och lera. Det är svårt att tänka sig någon druva som inte trivs i Pfalz. Förutom de stora riesling, spätburgunder och weisburgunder odlas cabernet, shiraz, merlot och mängder med små lokala sorter.

Genom Pfalz sträcker sig välkända vinvägar som slingrar sig bedövande vackra genom det bergiga landskapet där vinturister gör mängder med strandhugg på vingårdar, vinfestivaler och små Gasthaus

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

herxheim vin victoria

Vinkooperativet Herxheim am Berg grundades 1937 av odlare från byn med samma namn. I dag har kooperativet cirka 50 medlemmar som tillsammans odlar vin på 190 hektar. Årsproduktionen ligger på omkring 2,5 miljoner liter vin. Samtliga viner som produceras av Herxheim kommer från de egna medlemmarna. Variationsrikedomen gör utbudet hos Herxheim mycket stort. I sortimentet finns välkända Pfalzviner, som riesling och spätburgunder,…

Inspiration

fänkål smaskiga i stekpanna och fat

Indivie grigliate – Ugnsgrillade endiver

pasta grön på tallrik

Pasta ripiena alla crema di salmone

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2020 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2021 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close