Villa Matilde Fiano Di Avellino 2018

Villa Matilde Fiano Di Avellino 2018

Vitt vin Artikelnummer:
75 cl | 150:-

Ny årgång av detta vin lanseras
11 juni 2021

Fiano di Avellino har en halmgul färg med intensiv blommig och fruktig doft. Smaken är livlig och elegant med balanserade mogna frukter, gula plommon, päron och hasselnötter, som i eftersmaken drar åt persika, exotiska frukter och honung.

Serveringstemperatur: 12 grader
Kan lagras: 5 år
Passar till: Skaldjursrisotto, tagliatelle, svamp, pizza och pasta

Villa Matilde ligger i Cellole i regionen Campanien söder om Neapel. I början av 1960-talet började Francesco Paolo intressera sig för traktens antika druvsorter. Med hjälp av ett forskarteam lett av professorer vid Neapels universitet lyckades man efter år av studier återskapa romartidens berömda röda vin Falernum. Man lyckades också odla fram druvor man trodde försvunnit med vinlusen. I dag drivs Villa Matilde av Francesco Paolos barn Maria Ida och Salvatore Avallone som lika passionerat som sin far driver projekt kring regionens antika och unika druvor.

Den gröna druvan Fiano har en mycket lång historia i Campanien och förmodas ha varit druvsorten som bakom det romerska vinet Apianum. Fiano di Avellino är DOCG-klassat.

Druva: 100 % fiano
Växtplats: sluttningarna nära Avellino vid Tyrrenska havet
Jordmån: lerjord med märgel
Uppbindning: klassisk Guyot
Höjd över havet: 500 – 600 meter
Skörd: andra veckan i oktober
Vinifiering: vinet har cryomacererats vid 5°C sedan pressats försiktigt
Lagring: 4 månader på ståltank
Alkoholhalt: 13,5 %
Totalsyra: 5,4 g/l
Socker: 2,8 g/l
PH: 3,36

Läs mer
PRIS: 150:-
VOLYM: 75 cl
ALKOHOL: 13,5%
LAND: Italien
REGION: Campanien
PRODUCENT: Villa Matilde
PRESSBILD: Ladda ner
Villa Matilde

Villa Matilde

Mer om producenten

Villa Matilde ligger i Cellole söder om Neapel. Här började Francesco Paolo odla det vin han var med att utveckla och återskapa i början av 1960-talet. Hans gärning har beskrivits som ett mirakel när det gäller att återuppliva mer eller mindre utdöda druvor. I dag drivs Villa Matilde av Francesco Paolos barn Maria Ida och Salvatore Avallone som lika passionerat som sin far engagerar sig i projekt kring regionens antika och…

Inspiration

kalvfile risotto nigab
Kalv

Kalvfilé finferli med sparris och falsk risotto

Tryffelrisotto med grillad portabello och semitorkade körsbärstomater
Vegetariskt

Tryffelrisotto med grillad portabello och semitorkade körsbärstomater

Bönotto med skaldjur, tomat och dragon
Skaldjur

Bönotto med skaldjur, tomat och dragon

Mackor

Bruschette con cavolo nero e crema di cannellini

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close