Villa Matilde Fiano Di Avellino 2018

Villa Matilde Fiano Di Avellino 2020

Ny årgång lanseras 2 sept 2022

Fiano di Avellino från Villa Matilde har en halmgul färg med intensiv blommig och fruktig doft. Smaken är livlig och elegant med balanserade mogna frukter, gula plommon, päron och hasselnötter, som i eftersmaken drar åt persika, exotiska frukter och honung. Vinet har kallmacererats, sjävrunnit och lagrats på ståltank i fyra månader. Det är ett mycket spännande vin för alla som intresserar sig för ursprungliga druvsorter och Italiens inhemska druvor. Utmärkt till fisk, skaldjur, svamprisotto, men också till lättare pizza och pastarätter. Vinet är färdigt att drickas nu men vinner på lagring i upp till fem år. Bör serveras svalt, cirka 12 grader.

Kampanien – i skuggan av Vesuvius

I Kampanien söder om Neapel har det odlats vin sedan romartiden, bland annat det ombesjungna röda vinet Falernum och det vita Apianum. Länge visste man mycket lite om dessa viner. Men vid mitten av 1960-talet fick man ny kunskap tack vare Francesco Paolo – Fiano di Avellino från Villa Matilde är ett vitt vin gjort på en mycket gammal druvsort.

Kampanien ligger i skuggan av Vesuvius. Här stod mycket av Italiens och Europas vinvagga. En gång i tiden var landskapet havsbotten. Än i dag råder vibrerande vulkanisk aktivitet, vilket sätter sin prägel på jordmåner och viner.

Villa Matilde

Francesco Paolo var en advokat från Neapel som i början av 1960-talet fascinerades av vinhistoria och de viner som en gång odlats i regionen. Under flera år bedrev han studier i antikens vinodling. Tillsammans med professorer och forskarteam vid Neapels universitet lyckades han återskapa det robusta röda romarvinet Falernum, som gjordes på druvan aglianico. Kampanien var länge ett mycket känt vinområde men efter vinlusen falnade ryktet och under 1900-talet gjordes mest blandviner. Detta skulle förändras i och med Francesco Paolo och Villa Matilde. I dag har flera viner från regionen DOCG-status, däribland appellationen Fiano di Avellino. Fiano ger viner med blommiga toner, tropiska frukter, och en kryddig sötma. Den antika druvsorten har troligen feniciskt ursprung. Fiano odlas nästan enbart i Kampanien.

Fiano

Den gröna druvan Fiano har en mycket lång historia i Campanien och förmodas ha varit druvsorten som bakom det romerska vinet Apianum. Fiano di Avellino är DOCG-klassat.

Fakta

Druva: 100 % fiano
Växtplats: sluttningarna nära Avellino vid Tyrrenska havet
Jordmån: lerjord med märgel
Uppbindning: klassisk Guyot
Höjd över havet: 500 – 600 meter
Skörd: andra veckan i oktober
Vinifiering: vinet har cryomacererats vid 5°C sedan pressats försiktigt
Lagring: 4 månader på ståltank
Alkoholhalt: 13,5 %
Totalsyra: 5,4 g/l
Socker: 2,8 g/l
PH: 3,36

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Villa Matilde

Villa Matilde

Mer om producenten

Villa Matilde ligger i Cellole söder om Neapel. Här började Francesco Paolo odla det vin han var med att utveckla och återskapa i början av 1960-talet. Hans gärning har beskrivits som ett mirakel när det gäller att återuppliva mer eller mindre utdöda druvor. I dag drivs Villa Matilde av Francesco Paolos barn Maria Ida och Salvatore Avallone som lika passionerat som sin far engagerar sig i projekt kring regionens antika och…

en flaska rödvin från italien aglianico

Villa Matilde Pietrafusa Taurasi DOCG (Vi)

Pietrafusa Taurasi DOCG är ett smakrikt vin med sammetsmjuka tanniner, relativ hög syra och toner av körsbär och...
Pris: 249:- (75 cl)

Inspiration

kalvfile risotto nigab

Kalvfilé finferli med sparris och falsk risotto

Tryffelrisotto med grillad portabello och semitorkade körsbärstomater

Tryffelrisotto med grillad portabello och semitorkade körsbärstomater

Bönotto med skaldjur, tomat och dragon

Bönotto med skaldjur, tomat och dragon

svartkål på bröd

Bruschette con cavolo nero e crema di cannellini

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2022 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2022 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close