en flaska vitt vin från nya zeeland

Kia Ora 2022

75 cl

Smakbeskrivning

Kia Ora har en blekgul, nästan vit färg, och dofter av krusbär, tropiska frukter, mango och passionsfrukt, där finns lätta toner av citrus, lime, grapefrukt, passionsfrukt och nyklippt gräs. Smaken är uppfriskande och fruktig med hög mineralitet och krita i munkänslan. Eftersmaken kommer med behaglig citrus och en elegant lite bitig krispighet.

Passar till

Kia Ora är ett vin som passar till utflyktskorgen, mycket gott till kycklingsallad, baguetter och charkuterier. Vit sparris med hollandaisesås är också en lyckad matchning, liksom getostar och andra milda ostar. Prova det gärna till räkor och andra milda skaldjur. Särskilt gott till en rejäl räkmacka. Vinet är färdigt att drickas, men utvecklas under lagring i cirka två år. Bör serveras kylt omkring 10–12 grader.

Korta fakta

  • Ursprung: Nya Zeeland, Marlborough
  • Producent: Grands Chais de France (GCF Groupe)
  • Druva: 100 % Sauvignon blanc
  • Jordmån: stenig lerjord

Gott att veta

Marlborough ligger på nordligaste delen av Nya Zeelands sydö och är landets ledande vindistrikt. Härifrån kommer flera av Nya Zeelands allra främsta viner, ett flertal av dem räknas till internationella toppviner. Marlborough är bedövande vackert med svepande frodiga kullar. På maoriernas, ursprungsbefolkningens, språk heter Marlborough Kei puta te Wairau, vilket ungefär betyder platsen med hålet i molnen. Namnet vittnar om att det är en ovanligt solbelyst plats där vinerna stortrivs längs sluttningarna utmed de grusiga flodbäddarna. Även om läget är nedbördsfattigt (ofta behövs konstbevattning) och soligt, gör de sydliga breddgraderna att det ändå är svalt. Odlingarna får skydd från kalla vindar från Antarktis av den stora bergskedjan Kalkoura Range. Den överlägset mest odlade druvan är sauvignon blanc som täcker cirka 18 000 av den totala odlingsarealen på 26 000 hektar. Sauvignon blanc har sitt ursprung i Bordeaux men har ett andra hemland i Nya Zeeland. I den här delen av landet präglas mycket av kulturen av maorierna. Namnet Kia Ora kommer från deras språk och är en vanlig hälsningsfras som etsat in i den engelska nationalspråket. Orden betyder ungefär ”god hälsa” och används som en fras när man skålar. Kia Ora har avstammats och sedan pressats försiktigt före jäsning i temperaturkontrollerad miljö på ståltank.

Kort om GCF Groupe

Les Grands Chais de France, eller GCF Groupe, grundades 1979 av den då 23-årige Joseph Helfrich. Under hans ledning och under endast en generation har GCF vuxit till landets största vinproducent. Den unge Helfrich gjorde en enastående karriär. Han började som vinhandlare i Alsace med 5 000 franc på fickan, strax därpå satte han igång med vintillverkning och 1984 skapade han varumärket J.P. Chenet som nu säljs i 177 länder. Familjen Helfrisch har stegvis utvecklat sina egendomar och äger i dag 75 vingods och odlingar i nästan samtliga Frankrikes vinregioner, men också i Chile och andra länder. GCF har 3 300 anställda världen över och omsättningen närmar 1, 3 miljarder euro. Uppskattningsvis tillverkar GCF 150 000 000 liter vin årligen. Joseph Helfrich är känd för sin frispråkighet och är en tacksam person att intervjua för franska journalister.

  • GCF är ledande producent i Alsace, Jura, Rhône, Languedoc, Bordeaux, Val de Loire, Bourgogne och Provence och har egendomar i en rad andra länder
  • GCF arbetar ofta ekologiskt med fokus på hållbara odlingar och lättviktsfalskor
  • Marlborough står för tre fjärdedelar av Nya Zeelands vinproduktion
  • Marlborough delas in i tre subregioner Waiaru Valley, Awatere Velley och Southern Valley
  • Sammanlagt finns omkring 500 vinodlare i Marlborough
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ett bord med glas med rosevin och tallrikar med mat

Les Grands Chais de France

Mer om producenten

Les Grands Chais de France, eller GCF Groupe, grundades 1979 av den då 23-årige Joseph Helfrich. Den unge Helfrich gjorde en enastående karriär. Han började som vinhandlare i Alsace med 5 000 franc på fickan, strax därpå satte han igång med vintillverkning. I dag äger familjen Helfrich 75 vingods, mestadels i Frankrike men också i Spanien och Chile, med sammanlagt 3 600 hektar odlingar. Företaget har 3 300 anställda…

en flaska vitt vin från loire med grej i glaset

Marcel Martin Haut-Poiteau 2021 (Fr)

Marcel Martin Haut-Poiteau 2021 påminner om de stora Loirevinerna Sancerre och Pouilly Fumé. Färgen är halmgul med...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska rosévin

Château Gigery 2021 Côtes de Provence (C)

Château de Gigery är ett torrt och svagt färgat rosévin med viloetta och rosenröda stråk. Doften är rik på...
Pris: 149:- (75 cl)

Relaterade viner

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)
inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2022 (Si)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 89:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2022 (Si)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 239:- (300 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close