Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Charles Orban odlar vin kring den lilla byn Troissy i Marnedalen inte långt från Reims. Troissy är omgivet av höga berg och ligger i en köldficka där det bildas en kall luftmassa över odlingarna som håller tillbaka mognaden och gör att druvorna utvecklas långsamt och smakrikt. Mikroklimatet innebär också en risk för frost och därför odlas till största delen den tåliga pinot meunier, men också pinot noir och en liten del chardonnay.
Huset Charles Orban har mycket gamla anor. De tidigaste dokumenten visar att familjen Orban odlade vin i champagne redan på 1770-talet, men troligen var vinodling en del av familjens försörjning tidigare än så. Så småningom slöt bönderna i Vallee de la Marne sig samman i odlarkooperativ och familjen Orban var en av många som levererade sina skördar till de stora champagnehusen. Mot slutet av 1950-talet tröttnade den unge Charles Orban på att vara en i mängden. Han ympade fram egna kloner, bröt sig ur kooperativet, köpte en egen press och byggde ett jäsrum. Han ville skapa en champagne med en egen karaktär. Charles Orban började sälja i liten skala på den lokala marknaden, men hans champagne blev snart berömd. I dag exporteras flaskor över hela världen och huset har skördat otaliga internationella priser.
HVE står för High Enviromental Value och är indelad i tre nivåer. Certifieringen, som instiftades på ett regeringsinitiativ 2010, är vittgående och omfattar hela jordbruksnäringen. Producenten Charles Orban har med sitt arbete nått den högsta/tredje nivån. Ett hållbart val med andra ord!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.