tre flaskor bubbel
Producent

Cinzano

Cinzano grundades redan 1757 av bröderna Giovanni och Carlo Cinzano. Till en början specialiserade man sig på vin, kryddat med lokala kryddor. 1840 producerade Cinzano Italiens första mousserande vin. 1851 dracks Cinzanos viner, och nu även deras Vermouth, i såväl Sydafrika som Sydamerika. Resten är, som man brukar säga, historia.

Cinzano är en global italiensk ikon som drivs från bergen i Piemonte. Varje droppe Cinzano vermouth och mousserande vin infuseras med nästan tre århundraden av beslutsamhet och viljestyrka för att uppnå det bästa inom kvalitet och smak. 1999 förvärvade Gruppo Campari varumärket som efter mer än 240 år fortsätter att representera italiensk spetskompetens runt om i världen. Avsikten är att återuppliva och ge ett nytt liv till ett historiskt varumärke vars portfölj innehåller italienska mousserande viner som åtföljer gemytliga stunder, liksom vermouth, för aperitivo och cocktails.

Cinzano vermouth tillverkas av ett hemligt recept av kryddor och örter får macerera tillsammans med utvalda viner och alkohol. Den viktigaste örten är malört. Ordet vermouth kommer även från tyskans wermut som ordagrant betyder just malört. Vermouth är ett kryddat starkvin, smaken är torr eller söt och domineras av malört. Vit vermouth finns både som torr och söt medan den röda och roséfärgade alltid är söt. Vid framställningen av vermouth använder man sig av ett enkelt, torrt vitt vin som smaksätts med riktiga örter eller med koncentrat. Blandningen sötas och spritas upp med druvdestillat så att alkoholhalten hamnar på 15–20 volymprocent. Det är vanligast att buteljera direkt efter filtrering och pastörisering.

Vermouth dricks ofta som aperitif innan maten, antingen ren med is eller blandad med sodavatten. Vermouth är också en vanlig ingrediens i drinkar som Dry Martini, Americano och Negroni.

  • Traditionen att smaksätta vin med örter går tillbaka till antiken. På 1500-talet började malörtskryddat vin bli populärt i norra delarna av Italien.
  • I slutet av 1700-talet påbörjades storskalig produktion i regionen Piemonte. Vermouth spreds därefter till Frankrike och resten av världen.
  • Populariteten var som störst i mitten av 1900-talet.

Inspiration

aperol spritz med alice som blandar den perfekt

Aperol Spritz

tappningsmaskin för mousserande vin

Hur gör man mousserande vin?

Läs mer om vinlandet Italien

Om vinlandet ITALIEN

creme brulle med campari

Crème Campari

Drycker

asti cinzano hlavflaska

Asti Cinzano – halvflaska (Pi)

Asti Cinzano är ett sött italienskt mousserande vin som har en kristallklar ljus, halmgul färg med en lätt och frisk...
Pris: 65:- (37,5 cl)
Cinzano Prosecco Gran Cuvée

Cinzano Prosecco Gran Cuvée (Vi)

Doften är friskt äpplig, med inslag av citrus och mandel. Smaken torr, mycket fräsch med toner av äpple, persika...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska asti cinzano

Asti Cinzano (Pi)

Asti Cinzano har en kristallklar ljus, halmgul färg med en lätt och frisk mousse. Doften är kraftfull med toner av...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close