vingård i chile i solnedgång
Producent

Viña del Pedregal

Historien

År 1825 emigrerade Carlos Adolfo del Pedregal till Chile. Han kom från Asturias i Spanien och slog sig som många av emigranterna ner i någon av dalarna där smält- och regnvatten från de väldiga Anderna letade sig fram på sin väg mot Stilla havet. Han kom från en spansk vinodlarfamilj och hade en dröm om att börja odla vin i det nya landet. Med sig på resan över Atlanten tog han malbec-, cabernet sauvignon- och merlotdruvor från Bordeaux. Vid Loncomillafloden i Maule, strax söder om Valparaiso och Santiago, fann han vad han sökte. Dalgången hade perfekta förutsättningar för vinodling.

Carlos Adolfo del Pedregal blev en av de allra första som introducerade franska druvor i Chile. Än i dag 200 år senare drivs Viña del Pedregal av samma familj och räknas till den chilenska vinodlingens främsta pionjärer.

Geografin

Maule är den sydligaste underregionen i Valle Central, som är Chiles största vindistrikt. Det är också här man finner Chiles allra äldsta vinodlingar. I det stora distriktet producerades länge mycket bulkviner, men i takt med att intresset för den nya världens viner ökade, och inte minst när Chiles politiska situation stabiliserades, så började fler och fler producenter att ställa om sin produktion mot mindre skördeuttag och högre kvalitet. Många odlare ersatte inhemska volymdruvor som pais med europeiska sorter och de chilenska vinerna blev snart efterfrågade över hela världen. Chile är världens femte största vinexportör.

Familjen

Viña del Pedregal är till 100 % familjeägt. Företaget är i allra högsta grad ”family managed” och många familjemedlemmar är involverade på olika sätt. I dag ansvarar sjunde och åttonde generationen, José Manuel och Matias Gutiérrez, för driften. Man arbetar målmedvetet för att utveckla högklassiga reserva- och premiumviner.

Viña del Pedregal räknas till ett av Chiles främsta vinerier. Huvuddelen av Pedegals viner är planterade i östvästlig riktning i sex olika vingårdar i Maule, man har också odlingar i Casablanca. De olika odlingsplatserna har skiftande jordmåner vilket ger del Pedregal möjligheter att utveckla viner av många olika slag. En stor del av produktionen är ekologisk och man strävar ständigt efter att utöka sina arealer. Del Pedegral producerar ett tjugotal vintyper och hela 95 % exporteras.

 

Inspiration

Vingård i Chile

Om vinlandet CHILE

sauvignon blanc vingård vinstock druvor

Sauvignon blanc – som en daggfrisk sommarmorgon

potatisfåffla på bord med ett glas bubbel och vitt vin

Potatisvåffla med löjrom, smetana, rödlök och dill

en tallrik med calamares

Calamares

Drycker

en flaska rött vin men fågel på etiketten

Aves del Sur Carmenère 2022 (Ch)

Aves del Sur – Carmenère är ett rubinrött vin med stråk i violett. I doften kommer bäriga toner, björnbär...
(75 cl)
en flaska mousserande vin av aves del sur

Aves del Sur Brut (Ch)

Det mousserande Aves del Sur har en gyllengul färg med rosa stråk. Moussen har små och livliga bubblor. Doften är...
Pris: 99:- (75 cl)
carta vieja vitt vin en flaska

Carta Vieja Sauvignon Blanc 2020 (Ch)

Sauvignon Blanc är ett vin med härliga toner av grapefrukt, krusbär och sommarsköna aromer av gräs, svarta...
Pris: 79:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close