Viñedos y Bodegas Gomaz
Producent

Viñedos y Bodegas Gormaz

Viñedos y Bodegas Gormaz grundades 1972, vilket gör dem till en av pionjärerna som producenter av kvalitetsvin i Ribera del Duero. De var också en av de bodegor som ingick i gruppen som skapade DO Ribera del Duero 1982.

Vingårdarna som tillhör Viñedos y Bodegas Gormaz ligger runt byn Sant Esteban de Gormaz i den östra delen av Ribera del Duero, och är högt belägna, på mellan 850 och 950 meter över havet. Denna höjd ger en tydligare kontinental prägel på klimatet, vilket gör vinerna både mer kraftfulla och eleganta. Den totala vingårdsarealen, uppdelad på en mängd små vingårdar, är 520 hektar.

Vinmakare sedan 1999 är Maria José García, vilket gör henne till en av de kvinnliga pionjärerna området.

Området
Vin har producerats i Ribera del Duero sedan romartiden, men vinodling som vi känner den kom till området med benediktinermunkar på 1100-talet. Trots den långa traditionen var det först 1982 som Ribera del Duero blev ett skyddat ursprung, DO – Denominacion de Origen. Området ligger i den norra delen av den spanska högplatån på en höjd av 800 meter över havet. Heta somrar, svala vintrar, måttligt med regn och sandiga/leriga jordar med inslag av kalk ger perfekta förhållanden att göra mustiga viner på tinto fino, det lokala namnet på tempranillo – Spaniens klassiska rödvinsdruva.

Namnet ”12 Linajes”
12 Linajes betyder ”tolv ätter” och går tillbaka till en legend från medeltiden, där de tolv främsta adelsfamiljerna i spanska Kastilien samlades som jämlikar under ett tak. En legend i samma tradition som den om Kung Artur och hans riddare av det runda bordet. De tolv ätternas vapensköldar återfinns på etiketten av varje flaska 12 Linajes. Det korrekta spanska uttalet för doce – tolv – är ungefär ”dåsse” på svenska!

Inspiration

utsikt över vinodlingar i spanien

Allt om vinlandet Spanien

vingård i ribera del duera med Castle of Penafiel

Ribera del Duero – det unga vindistriktet med de gamla traditionerna

teckand bild över vinframställning

Hur gör man rött vin?

en köttätt med en flaska vin på bord med tallrik

Entrecôte med betsallad och manchegosås

Drycker

12 Linajes Roble 2018

12 Linajes Crianza 2016 (Sp)

Denna Crianza är på många sätt det mest typiska spanska vinet – rött, från ett av de klassiska urpsrungen, gjort...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close